Επιστημονικά Νέα

Γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔΙ σε παιδιά;

της Ευσταθίας Παπαδά
23 Μαΐου 2018
7077 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gala ektatemenis ydrolisis kai sakxarodis diavitis sta paidia

gala-ektetamenis-ydrolysis-meionei-ton-kindyno-emfanisis-sdi-se-paidia

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι (ΣΔ-Ι) θεωρείται ένα χρόνιο νόσημα που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Μία ασυμπτωματική περίοδος προηγείται της εμφάνισης της νόσου κατά την οποία εμφανίζονται στην κυκλοφορία αυτοαντισώματα ως δείκτης της αυτοανοσίας ενάντια στα β-κύτταρα.

Η επίπτωση του ΣΔ-Ι αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στη Β. Αμερική και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι αυτοανοσία ενάντια στα β-κύτταρα ξεκινά σε πολύ νεαρή ηλικία

Για το λόγο αυτό η πρωτογενής πρόληψη του ΣΔ-Ι θα πρέπει να ξεκινά κατά τη βρεφική ηλικία. Κάποιες επιδημιολογικές μελέτες προτείνουν ότι η έκθεση στις πρωτεΐνες κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ-Ι σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Έτσι λοιπόν, η διεθνής μελέτη TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk Study) διερεύνησε αν η χορήγηση γάλακτος εκτεταμένης υδρόλυσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ-Ι στα παιδιά.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Πρόκειται για μία διεθνή διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε 2159 βρέφη από 15 χώρες με γενετική προδιάθεση και έναν συγγενή πρώτου βαθμού με ΣΔ-Ι. Οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες κι έλαβαν συμβατική φόρμουλα γάλακτος ή φόρμουλα γάλακτος εκτεταμένης υδρόλυσης. Η ελάχιστη διάρκεια έκθεσης στις δύο διαφορετικές φόρμουλες ήταν 60 ημέρες μεταξύ των 6 και 8 πρώτων μηνών της ζωής. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η διάγνωση του ΣΔ-Ι σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Από τα 2159 νεογνά (1021 θηλυκά και 1138 αρσενικά) που στρατολογήθηκαν στη μελέτη, τα 1744 ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 11.5 έτη. Ο απόλυτος κίνδυνος για την εμφάνιση ΣΔ-Ι ήταν 8,4% για την ομάδα που έλαβε το γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης και 7,6% για την ομάδα που λάμβανε το συμβατικό σκεύασμα. Η μέση ηλικία διάγνωσης του ΣΔ-Ι ήταν παρόμοια για τις δύο ομάδες, δηλαδή 6 έτη για την ομάδα φόρμουλας εκτεταμένης υδρόλυσης και 5,8 έτη για την ομάδα συμβατικής φόρμουλας.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η χρήση γάλακτος εκτεταμένης υδρόλυσης σε βρέφη γενετικά προδιατεθειμένα σε ΣΔ-Ι δε φαίνεται να μειώνει την επίπτωσή του στην παιδική ηλικία σε σχέση με τη χρήση συμβατικής φόρμουλας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Writing Group for the TRIGR Study Group, Knip M, Åkerblom HK, Al Taji E, Becker D, Bruining J, Castano L, Danne T, de Beaufort C, Dosch HM, Dupre J, Fraser WD, Howard N, Ilonen J, Konrad D, Kordonouri O, Krischer JP, Lawson ML, Ludvigsson J, Madacsy L, Mahon JL, Ormisson A, Palmer JP, Pozzilli P, Savilahti E, Serrano-Rios M, Songini M, Taback S, Vaarala O, White NH, Virtanen SM, Wasikowa R. Effect of Hydrolyzed Infant Formula vs Conventional Formula on Risk of Type 1 Diabetes: The TRIGR Randomized Clinical Trial. JAMA. 2018 Jan 2;319(1):38-48. doi: 10.1001/jama.2017.19826.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D