Επιστημονικά Νέα

Μπορεί μια Υποθερμιδική Διατροφή πλούσια Σίκαλη να προκαλέσει μεγαλύτερη μείωση του Σωματικού Βάρους και Λίπους σε σχέση με μια Διατροφή πλούσια σε Επεξεργασμένο Σιτάρι;

17 Ιανουαρίου 2022
894 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
sitari sikali diaxeirisi varous

www.canva.com

Η αυξημένη κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης έχει συσχετιστεί αντιστρόφως με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το σωματικό λίπος σε μελέτες παρατήρησης, αλλά μελέτες παρέμβασης έχουν καταλήξει σε συγκεχυμένα αποτελέσματα. Μεταξύ των δημητριακών ολικής άλεσης, η σίκαλη αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών και τα γεύματα που περιέχουν τροφές με σίκαλη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες οδηγούν σε αυξημένο κορεσμό έως και 8 ώρες, σε σύγκριση με τα γεύματα που περιέχουν επεξεργασμένα προϊόντα σίτου.

Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης της κατανάλωσης προϊόντων σίκαλης υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου στην απώλεια σωματικού βάρους και λίπους στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας.

Πώς σχεδιάστηκε η Παρέμβαση;

Μετά από μία περίοδο προσαρμογής 2 εβδομάδων, 242 άνδρες και γυναίκες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία (ΔΜΣ 27- 35kg/m2), ηλικίας 30 έως 70 ετών, τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες (1:1) για να καταναλώσουν προϊόντα σίκαλης με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ή επεξεργασμένα προϊόντα σίτου για 12 εβδομάδες, τηρώντας παράλληλα μία υποθερμιδική δίαιτα. Την εβδομάδα 0, την εβδομάδα 6 και την εβδομάδα 12 μετρήθηκε το σωματικό βάρος και αξιολογήθηκε η σύσταση σώματος με απορροφησιομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας, ενώ συλλέχθηκαν δείγματα αίματος σε κατάσταση νηστείας. Η όρεξη αξιολογήθηκε υποκειμενικά για 14 ώρες τις εβδομάδες 0, 6 και 12.

Τί έδειξαν τα αποτελέσματα;

Μετά από 12 εβδομάδες οι συμμετέχοντες στην ομάδα της σίκαλης είχαν χάσει 1,08 kg σωματικού βάρους και 0,54% σωματικό λίπος περισσότερο από την ομάδα σίτου (95% CI: 0.36; 1.80, p < 0.01 και 0.05; 1.03, p= 0.03, αντίστοιχα). Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ήταν 28% χαμηλότερη στην ομάδα σίκαλης έναντι της ομάδας σίτου μετά από 12 εβδομάδες παρέμβασης (CI: 7, 53, p < 0,01). Δεν υπήρχαν διαφορές στην όρεξη ή σε άλλους δείκτες καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η κατανάλωση προϊόντων σίκαλης υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες ως μέρος μιας υποθερμιδικής δίαιτας μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη απώλεια βάρους και  σωματικού λίπους, καθώς και μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, σε σύγκριση με το επεξεργασμενο σιτάρι.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Iversen KN, Carlsson F, Andersson A, Michaëlsson K, Langton M, Risérus U, Hellström PM, Landberg R. A hypocaloric diet rich in high fiber rye foods causes greater reduction in body weight and body fat than a diet rich in refined wheat: A parallel randomized controlled trial in adults with overweight and obesity (the RyeWeight study). Clin Nutr ESPEN. 2021 Oct;45:155-169. doi: 10.1016/j.clnesp.2021.07.007. Epub 2021 Jul 24. PMID: 34620312.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D

Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Επιπλέον, είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και ως ερευνήτρια σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα.