Ομιλίες

Ποιά είναι η επίδραση της διατροφής στην αθηροσκλήρωση;

από τη Μέρσυ Κούσκου
01 Δεκεμβρίου 2016
10152 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
athirosklirosi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα Διατροφής με θέμα «Διατροφικές Παρεμβάσεις στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Καρδιομεταβολικών Παραγόντων Κινδύνου» που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν) στις 8 Οκτωβρίου, η οποία μεταδόθηκε μέσω Live Streaming από το medNutrition.

Ο Νικόλαος Κατσιλάμπρος, MD, PhD, FACP, SCOPE Founding Fellow, πραγματοποίησε τη διάλεξη λήξης, στην οποία ανέλυσε τη σχέση της διατροφής με την αθηροσκλήρωση. Αρχικά, παρουσίασε τα ερευνητικά δεδομένα που έχουν δείξει ότι η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής όπως και ότι τα κορεσμένα λίπη βλάπτουν την υγεία, σε αντίθεση με τα μονοακόρεστα που την ευνοούν, παρ' όλο που δεν έχει αποδειχθεί η αιτιολογική τους σύνδεση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αμφισβητηθεί η αξιοπιστία αυτών των ερευνών, λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στις νέες μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επισόδεια, αλλά αντιθέτως προλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Επίσης, επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά οι αντενδείξεις για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η απενοχοποίηση της κατανάλωσης αυγών. Ακόμη, όσο θετική φαίνεται να είναι η επίδραση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, τόσο επιβλαβή είναι τα trans λιπαρά οξέα.

Συζητήθηκαν οι προστατευτικές ιδιότητες της Μεσογειακής Διατροφής οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και στους ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, σε μελέτη που σύγκρινε το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο, δεν φάνηκε διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου αίματος. Αντίθετα, σε άλλη μελέτη που σύγκρινε το ελαιόλαδο με το βούτυρο, φάνηκε σημαντική διαφορά στο ενδοθήλιο.

Ο Ν. Κατσιλάμπρος παρουσίασε μελέτες που αποδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ολικής άλεσης και των ω-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν ευνοούν τα άτομα που δεν παρουσιάζουν ελλείψεις σε αυτά και για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε ότι η ζάχαρη είναι πολύ επιβλαβής. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη της επίδρασης του καφέ, όπου φάνηκε η ισχυρή συσχετισή του με το ατομικό γενετικό υπόστρωμα.

Κλείνοντας, τονίζεται ότι η σωστή ένταξη των ωφέλιμων τροφίμων σε μια ισορροπημένη διατροφή συνδυαστικά με τη σωματική άσκηση είναι πιο ευεργετική από ότι η φαρμακευτική θεραπεία, για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.