Ομιλίες

Food Matters Live 2016: Οι νέες τάσεις

20 Δεκεμβρίου 2016
9615 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
food matters live 2016

Όπως κάθε Νοέμβριο τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το τριήμερο συνέδριο Food Matters Live. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των free-form τροφίμων και ποτών.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων αναμένεται ν’ αυξηθούν συνολικά κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στα £531 εκατομμύρια. Το 2015, οι πωλήσεις έφτασαν τα £470 εκατομμύρια. Έγινε αναφορά στην καθαρή ετικέτα (cleanlabel), που αποτελεί μόδα σε τρόφιμα και ποτά, εστιάζοντας σε πιο απλά προϊόντα, με φυσικά συστατικά και με λιγότερα τεχνιτά πρόσθετα.

Πέρα όμως από τα τελευταία νέα στο χώρο της διατροφής και των τροφίμων, δόθηκε μια πρώτη γεύση για τις νέες διατροφικές τάσεις που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον.

Δημητριακά

H Αγγλία, εκτός από την κατανάλωση των παραδοσιακών δημητριακών (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι), εστιάζει και σε άλλα δημητριακά, όπως το κινόα και οι σπόροι τσία (chiaseeds). Είναι πολύ δημοφιλή να προστιθενται σε σαλάτες, γλυκά, μπάρες και φαγητά, προσδίδοντας αυξημένη διατροφική αξία, εκτός από εμφάνιση.

Σνακ

Φέτος υπήρχαν πολλές μικρές εταιρείες και οικογενειακές επιχειρήσεις που προσπαθούν να συσταθούν στην αγορά της χώρας. Τα προϊόντα που προτείνουν είναι σνακ, τσιπς, μακαρόνια noodles και μπάρες δημητριακών. Το κοινό στοιχείο όλων είναι ότι περιέχουν υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Πηγές πρωτεϊνών

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακηρύξει το 2016 ώς έτος για τα όσπρια. Αυτό φάνηκε στο συνέδριο, καθώς υπήρχε έντονο ενδιαφέρον σε εναλλακτικές πηγές πρωτείνης από όσπρια. Για μια ακόμα χρονιά, υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον στην κατανάλωση τροφίμων από έντομα. Εκτός από μπάρες δημητριακών και αποξηραμένα έντομα, φέτος υπήρχαν ακόμα και σάλτσες για μακαρόνια.

Ελληνικά προϊόντα

Το ελληνικό ενδιαφέρον ήταν πολύ έντονο, καθώς υπήρχαν αρκετά περίπτερα με προϊόντα ελληνικής παραγωγής, όπως ελαιόλαδο, γλυκό του κουταλιού και μέλι με ενδιαφέρον συνδιασμούς όπως πραλίνα, μαστίχα Χίου και ταχίνι.

Παρακάτω ακολουθούν βιντεο από διάφορα σημεία του συνεδρίου:

The feed sensorium

The experimental café

Quick cook at catering for health

Quick cook at the conference theater

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.