Επιστημονικά Νέα

Η πείνα αυξάνει τα αρνητικά και μειώνει τα θετικά συναισθήματα σε γυναίκες με υγιές βάρος

19 Αυγούστου 2024
1263 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika poy peinaei arnitika sinaisthimata

Photo Source: www.canva.com

Εισαγωγή

Η πείνα είναι ένα εγγενώς δυσάρεστο συναίσθημα και οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή τους. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα, τα οποία μπορεί να καταλήξουν σε υπερκατανάλωση τροφής, προκαλώντας επακόλουθο περιορισμό οδηγώντας σε περισσότερη πείνα και πιθανώς σε μια διαταραγμένη διατροφή. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με την επίδραση της πείνας στα συναισθήματα.  Σύμφωνα με μία από αυτές , τα αρνητικά συναισθήματα υψηλής διέγερσης, όπως ο θυμός, γίνονται πιο δύσκολο να ρυθμιστούν σε κατάσταση πείνας, επειδή οι βιολογικοί πόροι όπως η γλυκόζη εξαντλούνται. Ακόμη, η χαμηλή γλυκόζη αίματος έχει συνδεθεί με κόπωση και μεγαλύτερη επιθετικότητα.

Στόχος της μελέτης

Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση της νηστείας σε θετικά και αρνητικά συναισθήματα σε ένα δείγμα γυναικών με φυσιολογικό ΔΜΣ. 

Μέθοδος

Τα άτομα που ήταν επιλέξιμα για τη μελέτη ήταν γυναίκες με υγιές βάρος (ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 25) που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν μια ρουτίνα κατά την οποία έτρωγαν κανονικά πρωινό. Συνολικά 168 γυναίκες εντάχθηκαν στη μελέτη, εκ των οποίων οι 129 (77%) ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Οι συμμετέχουσες είχαν μέση ηλικία 22,4 έτη και είχαν μέσο ΔΜΣ 21,4.

Οι εθελόντριες τυχαιοποιήθηκαν σε 2 ομάδες: στην ομάδα πείνας (νηστεία για 14 ώρες, n = 53) και στην ομάδα κορεσμού (κατανάλωση πρωινού πριν από τη μελέτη, n = 55) και συμπλήρωσαν 2 ερωτηματολόγια στο εργαστήριο.

Αποκλείστηκαν

Επτά συμμετέχουσες στην ομάδα πείνας ανέφεραν ότι είχαν φάει λίγο πριν το ραντεβού τους στο εργαστήριο και ως εκ τούτου αποκλείστηκαν από τις αναλύσεις. Επιπλέον, μια συμμετέχουσα στην ομάδα κορεσμού ανέφερε ότι δεν έτρωγε πριν από το πείραμα το πρωί και επομένως αποκλείστηκε επίσης από τις αναλύσεις. Επιπλέον, 13 συμμετέχουσες που είχαν έναν υγιή αυτοαναφερόμενο ΔΜΣ (18,5–25), οι εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν ότι ο ΔΜΣ τους ήταν εκτός του υγιούς εύρους, επομένως αποκλείστηκαν επίσης.

Αποτελέσματα

Στα αποτελέσματα, η ομάδα νηστείας σημείωσε χαμηλότερη βαθμολογία στα θετικά συναισθήματα συγκριτικά με την ομάδα του κορεσμού.

Συζήτηση

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες σε παρατεταμένη νηστεία ανέφεραν συνολικά υψηλότερα αρνητικά συναισθήματα (μεγαλύτερη ένταση, θυμό, κόπωση και σύγχυση) και χαμηλότερα θετικά συναισθήματα (χαμηλότερο σθένος και οριακά χαμηλότερο συναίσθημα που σχετίζεται με την εκτίμηση) από τις χορτασμένες γυναίκες. Όσον αφορά την επίδραση της πείνας στα θετικά συναισθήματα, δεν γνωρίζουμε καμία θεωρία για αυτή τη σχέση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ackermans, M. A., Jonker, N. C., Bennik, E. C., & de Jong, P. J. (2022). Hunger increases negative and decreases positive emotions in women with a healthy weight. Appetite168, 105746. https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105746

Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου
Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Γαλατιανή - Μαρία Φράγκου είναι τελειόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στα Τρίκαλα και πραγματοποιεί την πρακτική της άσκηση σε Διαιτολογικό Γραφείο στο Παγκράτι.