Η νόσος Crohn ανήκει στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου που χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων με συμπτώματα όπως ο έντονος κοιλιακός πόνος, η χρόνια διάρροια και η απώλεια βάρους. Επιπλοκές της νόσου μπορεί να είναι η δημιουργία συριγγίων, αποστημάτων και διατρήσεων στο έντερο.
Η διατροφική ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών είναι σύνηθες φαινόμενο λόγω της μειωμένης διατροφικής πρόσληψης, της δυσαπορρόφησης και των αυξημένων διατροφικών αναγκών. Στα παιδιά οι διατροφικές ανεπάρκειες είναι ακόμα πιο επιβαρυντικές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε δυσθρεψία, καθυστέρηση στη σωματική ανάπτυξη και καθυστέρηση της επαγωγής της ύφεσης.
Ο ρόλος της συμπληρωματικής εντερικής σίτισης στην Crohn
Καθώς η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι πάντα αποτελεσματική και έχει αρκετές παρενέργειες, η διατροφική υποστήριξη ιδίως στα παιδιά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην επαγωγή όσο και στη διατήρηση της ύφεσης της νόσου. Η διατροφική υποστήριξη μπορεί να περιλαμβάνει την αποκλειστική εντερική σίτιση μέσω συμπληρωμάτων (στοιχειακών ή πολυμερών), ή τη συμπληρωματική εντερική σίτιση, οπότε οι ασθενείς καταναλώνουν κανονικά τρόφιμα και συμπληρωματικά λαμβάνουν σκευάσματα εντερικής σίτισης. Ο δεύτερος τρόπος φαίνεται να είναι καλύτερα αποδεκτός.
Σκοπός μίας πρόσφατης κορεάτικης μελέτης ήταν να διερευνήσει την επίδραση της συμπληρωματικής εντερικής σίτισης σε παιδιά με νόσο Crohn.
Πως σχεδιάστηκε η μελέτη;
Συγκεκριμένα, 78 ασθενείς αξιολογήθηκαν ως προς τη διατροφική κατάσταση και τον παιδιατρικό δείκτη ενεργότητας της νόσου Crohn (Peadiatric Crohn’s Disease Activity Index, PCDAI) που περιλαμβάνει στοιχεία του ιστορικού της νόσου, της κλινικής εξέτασης και των αιματολογικών εξετάσεων. Στη μελέτη εντάχθηκαν τελικά 34 ασθενείς με σοβαρή ενεργότητα της νόσου (PCDAI>45), οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε συμπληρωματική εντερική διατροφή (n=17), ενώ η δεύτερη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου(n=17). Η ομάδα παρέμβασης διαχωρίστηκε περαιτέρω σε ασθενείς άνω και κάτω από 13 ετών. Το σκεύασμα εντερικής σίτισης ήταν πολυμερές, περιείχε 14% πρωτεΐνη, 54.5% υδατάνθρακες και 31.5% λίπος και δόθηκε στους 17 ασθενείς για 4 εβδομάδες, ξεκινώντας την 8η εβδομάδα μετά τη φαρμακευτική επαγωγή της ύφεσης της νόσου.
Ποια τα αποτελέσματα της έρευνας;
Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο Crohn επανελέγχθηκαν ένα χρόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση. Οι δείκτες της διατροφικής κατάστασης (αιμοσφαιρίνη, τρανφερρίνη, προαλβουμίνη, ψευδάργυρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, βιταμίνη Α, Β12, Ε, φυλλικό οξύ) εκτός από την 25-OH-βιταμίνη D ήταν στατιστικά σημαντικά βελτιωμένοι μετά τον 1 χρόνο στους ασθενείς που έλαβαν τη συμπληρωματική εντερική σίτιση. Ακόμη, οι αλλαγές στους δείκτες διατροφικής κατάστασης, στο βάρος, το ύψος και το PCDAI ήταν υψηλότερες σε σχέση με εκείνες στην ομάδα ελέγχου. Επίσης, οι αλλαγές στους διατροφικούς δείκτες ήταν αυξημένες στατιστικά σημαντικά στους ασθενείς ηλικίας <13 ετών σε σχέση με εκείνους>13 ετών.
Ωστόσο, η μελέτη αυτή έχει κάποιους περιορισμούς, όπως το μικρό δείγμα, το γεγονός ότι τόσο οι ερευνητές όσο και οι ασθενείς ήξεραν ποια αγωγή λάμβαναν, αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη της παρέμβασης μέχρι τον επανέλεγχο.
Ποια είναι τα συμπεράσματα για τον διαιτολόγο;
Παρά τους παραπάνω περιορισμούς όμως, η συγκεκριμένη μελέτη είναι από τις πρώτες που αξιολόγησε τη διατροφική κατάσταση ασθενών μετά από συμπληρωματική εντερική σίτιση. Φαίνεται λοιπόν ότι η χρήση τέτοιου είδους διατροφικής υποστήριξης μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει τη διατροφική κατάσταση και την ενεργότητα της νόσου σε παιδιά με σοβαρή νόσο Crohn. Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να ρίξουν περισσότερο “φως” στο ρόλο της διατροφικής υποστήριξης των ασθενών με νόσο Crohn.