Επιστημονικά Νέα

ΣΕΕ: ανακουφίζει από τα συμπτώματα το ψωμί σίκαλης χαμηλό σε FODMAP's;

της Ευσταθίας Παπαδά
27 Νοεμβρίου 2017
9381 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
euerethisto entero kai diata fodmaps

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία λειτουργική διαταραχή του πεπτικού που επηρεάζει κατά μέσο όρο το 11% του ενήλικου πληθυσμού διαταράσσοντας την ποιότητα ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στην ένταση των συμπτωμάτων είναι γνωστός και τα τελευταία χρόνια διερευνάται ο ρόλος των FODMAPs δηλαδή των ζυμούμενων ολιγο-, δι-, μονοσακχαριτών και πολυολών, απλών υδατανθράκων δηλαδή που βρίσκονται σε πληθώρα τροφών όπως τα φασόλια, οι αγκινάρες, τα μήλα τα βερύκοκα κ.ά. Αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες που μελέτησαν την επίδραση μίας συνολικά χαμηλής σε FODMAPs διατροφής στο ΣΕΕ, Φινλανδοί επιστήμονες διερεύνησαν την επίδραση ενός μεμονωμένου τροφίμου χαμηλού σε FODMAPs στα συμπτώματα του ΣΕΕ. Επέλεξαν το ψωμί σίκαλης, μιας και αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή φυτικών ινών στο διαιτολόγιο των Φινλανδών.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη διπλά τυφλή διασταυρούμενη μελέτη σε 87 ασθενείς με ΣΕΕ. Οι εθελοντές εφοδιάστηκαν με συμβατικό ψωμί σίκαλης και ψωμί σίκαλης χαμηλό σε FODMAPs για 4 εβδομάδες. Τα συμπτώματά τους αξιολογήθηκαν με το Severity Scoring System (IBS-SSS) και μία οπτική αναλογική κλίμακα για την αξιολόγηση μεμονωμένων συμπτωμάτων. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν η ποιότητα της ζωής, η διατροφική πρόσληψη (ημερολόγια καταγραφής) και οι ζυμώσεις στο παχύ έντερο μέσω του τεστ αναπνοής υδρογόνου.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Η διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων της μελέτης ήταν αυξημένη σε σχέση με την έναρξη της μελέτης. Συμπτώματα του ΣΕΕ όπως ο κοιλιακός πόνος, οι κράμπες, το φούσκωμα, εμφανίζονταν πιο ήπια στην ομάδα του ψωμιού χαμηλού σε FODMAPs. Επίσης, τα αποτελέσματα στην οπτική αναλογική κλίμακα ήταν πιο ευνοϊκά για την ίδια ομάδα. Δεν ανιχνεύθηκαν διαφορές στο IBS-SSS και στην ποιότητα της ζωής, ωστόσο το αποτελέσματα από το τεστ αναπνοής υδρογόνου ήταν πιο ευνοϊκά για την ομάδα του ψωμιού χαμηλού σε FODMAPs.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Το ψωμί σίκαλης χαμηλό σε FODMAPs βοηθά τους ασθενείς να ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματά τους και μειώνει τη συσσώρευση αερίων στη γαστρεντερική οδό. Ωστόσο, η αντικατάσταση ενός τροφίμου μεμονωμένα με το αντίστοιχο χαμηλό σε FODMAPs δε βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη σοβαρότητα του ΣΕΕ συνολικά. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως μία γενικότερη βελτίωση της ποιότητας διατροφής κι ενδεχομένως ο ευρύτερος περιορισμός των FODMAPs μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς με ΣΕΕ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Laatikainen R, Koskenpato J, Hongisto SM, Loponen J, Poussa T, Hillilä M, Korpela R. Randomised clinical trial: low-FODMAP rye bread vs. regular rye bread to relieve the symptoms of irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Sep;44(5):460-70.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D