Ομιλίες

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και διατροφή

από τη Μέρσυ Κούσκου
14 Νοεμβρίου 2016
18585 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
syskeyh metrhshs sakxarou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η Ελένη Κουή, Κλινική Παιδοδιαιτολόγος, MSc, RD, μιλάει στο στρογγυλό τραπέζι του Διαβήτη της 2ης Ημερίδας Διατροφής που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν), για τη διατροφή των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) τύπου 1 και αντλία ινσουλίνης. Είναι γνωστό ότι η θεραπεία του ΣΔ στηρίζεται τόσο στην ινσουλίνη όσο και στη διατροφή και παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι με ΣΔ δεν έχουν διαφοροποιήσεις στη διατροφή τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, η αντιμετώπισή τους έχει κάποιες ιδιαιτερότητες ανάλογα με το είδος και τον τρόπο χορήγησης της ινσουλίνης.

Τα άτομα με ΣΔ εκπαιδεύονται με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της νόσου και την επίτευξη της ευγλυκαιμίας μέσα στην ημέρα και ακόμα περισσότερο, όταν συνυπάρχουν κι άλλες παθήσεις. Το διαιτολόγιο πρέπει να βασίζεται στα σχήματα ινσουλίνης και πάντα να γίνεται μεταγευματικός έλεγχος. Στη συνέχεια γίνεται επίδειξη μιας αντλίας ινσουλίνης και επεξήγηση της λειτουργίας της καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη εξατομίκευσης της διατροφής αλλά και της δοσολογίας της ινσουλίνης, που συχνά χρειάζονται επαναπροσαρμογή. Τέλος, αναφέρεται πότε πρέπει να υπολογιστούν εκτός απο τους υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη του γεύματος και γίνεται ξεκάθαρη η συμβολή του διαιτολόγου στην αντιμετώπιση περιστατικών ΣΔ με αντλία ινσουλίνης.

Η επόμενη ομιλήτρια, Ζωή Παφίλη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc, PhD, αναλύει το θέμα της διατροφής των ασκούμενων ατόμων με ινσουλινοεξαρτώμενο ΣΔ. Αρχικά εξηγεί τη σημασία της άσκησης στον γενικό πληθυσμό αλλά και ειδικά στα διαβητικά άτομα καθώς και τη συνιστώμενη συχνότητα αυτής.

Με βάση τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, η άσκηση ευνοεί τη διαχείριση του ΣΔ τύπου 1 σχετικά με την ευγλυκαιμία και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η απροειδοποίητη άσκηση μπορεί να απορρυθμίσει έναν πολύ καλά ρυθμισμένο διαβήτη. Παρουσιάζονται οι αποκρίσεις που πραγματοποιούνται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και οι επιπτώσεις των υπογλυκαιμιών που μπορεί να προκύψουν καθώς και οι σχετικές έρευνες. Τέλος, αναλύεται η σύνθεση του γεύματος πριν και μετά την άσκηση, ανάλογα με το αν αυτή είναι αερόβια ή αναερόβια, με σκοπό τη ρύθμιση της μεταβολικής απόκρισης.

Η τελευταία ομιλήτρια του στρογγυλού τραπεζιού, Ιωάννα Ελευθεριάδου, Πανεπιστημιακή Υπότροφος, αναπτύσσει το θέμα των νέων φαρμάκων και ινσουλινών που χορηγούνται στον βασικό άξονα αντιμετώπισης του διαβήτη, που είναι διατροφή-άσκηση-φαρμακευτική αγωγή.

Γίνεται αναφορά στις βασικές κατηγορίες φαρμάκων καθώς και στα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με την καρδιαγγειακή ασφάλεια κατά τη χορήγηση τους. Είναι γεγονός ότι κάποια από αυτά συμβάλλουν στη μείωση βάρους με ένα ειδικό μηχανισμό δράσης και τελευταία χορηγούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα είδη της ινσουλίνης και τα σχήματά τους καθώς και τα συχνότερα προβλήματα που προκύπτουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενδείκνυται ο συνδυασμός ινσουλίνης και φαρμάκων ή η χορήγηση της συμπυκνωμένης μορφής ινσουλίνης. Τέλος, αναφέρονται οι ιδιότητες των νέων κατηγοριών φαρμάκων και ινσουλινών καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την αντιδιαβητική αγωγή.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.