Επιστημονικά Νέα

Ποια είναι η σχέση του ΔΜΣ με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων;

της Ειρήνης Μαμαλάκη
12 Ιουλίου 2017
7464 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
deikths mazas swmatos kai ygeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η παχυσαρκία είναι από τις κυριότερες προκλήσεις της συγχρονής εποχής στον τομέα της υγείας, αφού οι επιπτώσεις της σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα νοσήματα, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 , κάποιοι τύποι καρκίνου, αλλά και με αυξημένο κινδύνο θνητότητας από αυτά καθώς και αυξημένης ολικής θνησιμότητας. Ωστόσο, πέρα από την επίδραση στο συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στην αποκάλυψη της επίδρασης της παχυσαρκίας στα χρόνια που ζει κάποιος απουσία προβλημάτων υγείας.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη;

Οι συμμετέχοντες ήταν άτομα ηλικίας 50-75 ετών και τα δεδομένα προήλθαν από τέσσερις προοπτικές μελέτες που είχαν πραγματοποιηηθεί στην Αγγλία, στη Φινλανδία, στη Γαλλία και στη Σουηδία. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατηγοριοποιήθηκε στις εξής κατηγορίες:

  • Φυσιολογικό Βάρος: 18.5–24.9 kg/m2
  • Υπέρβαρο: 25.0-29.9 kg/m2
  • Παχυσαρκία σταδίου Ι: 30.0-34.9 kg/m2
  • Παχυσαρκία σταδίου ΙΙ: ⩾35 kg/m2

Η πρόβλεψη για τα χρόνια που ζει κάποιος χωρίς προβλήματα υγείας αξιολογήθηκε με δυο δείκτες: αυτο-δηλούμενη εκτίμηση υγείας και παρουσία χρόνιας νόσου (καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος, αναπνευστικά νοσήματα και διαβήτης).

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Τα χρόνια που δαπανά κάποιος, απουσία προβλημάτων υγείας, μειώνονται καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ, από 81% σε άτομα φυσιολογικού βάρους σε 53% σε άτομα με παχυσαρκία σταδίου ΙΙ, κάτι που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο, σε 7 χρόνια περισσότερα απουσία προβλημάτων υγείας στους πρώτους. Σε συμφωνία με αυτό, βρέθηκε ότι μεταξύ των ηλικιών 50 και 75 ετών, τα έτη απουσία χρόνιων νοσημάτων μειώνονται από 62 και 65% σε άνδρες και συναίκες φυσιολογικού βάρους σε 29% και 36% σε άνδες και γυναίκες με παχυσαρκία σταδίου ΙΙ, αντίστοιχα. Αυτό, αντιστοιχεί σε 9 περισσότερα χρόνια χωρίς νοσήματα σε φυσιολογικού βάρους άνδρες και 7 περισσότερα χρόνια σε γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 50 και 75 ετών, σε σχέση με άνδρες και γυναίκες με παχυσαρκία σταδίου ΙΙ.

Τι να κρατήσω από τη μελέτη;

Αυτό που μας δείχνει η μελέτη αυτή, είναι ότι ο αυξημένος δείκτης ΔΜΣ μειώνει σημαντικά και τα έτη υγιούς ζωής, απουσία χρόνιων νοσημάτων, κάτι που αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Έτσι, καταπολεμώντας την παχυσαρκία, μεταξύ άλλων, αυξάνονται τα χρόνια που ζουν τα άτομα σε «καλή υγεία».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Stenholm, S et al. "Body Mass Index As A Predictor Of Healthy And Disease-Free Life Expectancy Between Ages 50 And 75: A Multicohort Study." N.p., 2017. Print.

Ειρήνη Μαμαλάκη
Ειρήνη Μαμαλάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.