Επιστημονικά Νέα

Τα top 3 επιστημονικά νέα για τα προβιοτικά!

21 Αυγούστου 2017
7779 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
diaitologos psaxnei episthmonika nea

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κατανάλωση προβιοτικών είναι θέμα που έχει απασχολήσει αρκετές ερευνητικές ομάδες, λόγω του ότι δείχνει αρκετά ωφέλιμη για τον οργανισμό. Αυτό από μόνο του μπορεί να μετατρέψει τα προβιοτικά σε ένα χρήσιμο «εργαλείο», στα χέρια ενός διαιτολόγου, καθώς θα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των πελατών του. Ως επαγγελματίες υγείας, ωστόσο, σημαντικότερο κριτήριο πριν από τη σύσταση ενός τροφίμου ή συμπληρώματος διατροφής, αποτελεί η πιστοποίησή του από εγκεκριμένους φορείς και η αποδεδειγμένη ασφαλής-θετική δράση του μέσα από αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες.

Για το λόγο αυτό, στο medNutrition, συγκεντρώσαμε τα 3 δημοφιλέστερα επιστημονικά νέα, σχετικά με την κατανάλωση προβιοτικών και την επίδρασή τους σε νόσους του γαστρεντερικού. Πάμε όμως, να δούμε τις μελέτες αυτές λίγο πιο αναλυτικά:

Συμπληρώματα προβιοτικών στην αντιμετώπιση ΣΕΕ

Ερευνητές στην Ιταλία, μελέτησαν κατά πόσο, η από του στόματος, χρήση προβιοτικών σκευασμάτων με διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, έχει θέση στη διαχείριση συμπτωμάτων ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με χαρακτηριστικό τη δυσκοιλιότητα. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, έδειξαν ότι τα συμπτώματα βελτιώθηκαν στα άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα προβιοτικών έως και ένα μήνα μετά το τέλος της παρέμβασης. Θετική επίδραση παρουσιάστηκε και για τα δύο διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων που χορηγήθηκαν, με πάνω από δύο είδη μικροοργανισμών στο καθένα.

Προβιοτικά και χρόνια δυσκοιλιότητα: μπορούν άραγε να βοηθήσουν;

40 ενήλικες εθελοντές με χρόνια δυσκοιλιότητα και χωρίς ιστορικό λήψης προβιοτικών ή πρεβιοτικών συμπληρωμάτων, έλαβαν μέρος σε αυτή τη διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη. Για 4 εβδομάδες οι μισοί κατανάλωναν το συμπλήρωμα προβιοτικών, ενώ οι άλλοι μισοί το placebo λειτουργώντας ως ομάδα ελέγχου. Έπειτα από τη συλλογή των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι η συχνότητα των κενώσεων αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά στην ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη επιρροή στη συνοχή των κοπράνων. Το δείγμα της μελέτης, ωστόσο, κρίνεται μικρό για να εξάγουμε ασφαλή και πιο γενικευμένα συμπεράσματα.

Συστήνονται τα προβιοτικά στην ελκώδη κολίτιδα;

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο αξιολόγησε κατά πόσο συμπληρώματα προβιοτικών συμβάλλουν στη διατήρηση περιόδου ύφεσης ασθενών με ελκώδη κολίτιδα. 46 εθελοντές ολοκλήρωσαν τη μελέτη έπειτα από ένα έτος λήψης των συμπληρωμάτων, χωρίς τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής, και στα αποτελέσματα συμπεριλήφθηκαν αναλύσεις της εντερικής χλωρίδας και των παραγόμενων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου. Οι αναλύσεις έδειξαν καλύτερη κλινική εικόνα στη μικροχλωρίδα των εθελοντών που έλαβαν το συμπλήρωμα, πράγμα που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να διατηρήσει την περίοδο ύφεσης σε ασθενή με ελκώδη κολίτιδα.

Τι πρέπει να κρατήσετε από τις μελέτες;

Κάθε πάθηση του γαστρεντερικού χρήζει εξατομικευμένης προσέγγισης ανάλογα με τα συμπτώματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πελάτης. Η μικροχλωρίδα του εντέρου, ωστόσο, επηρεάζει την κινητικότητά του για αυτό και έχει συνδεθεί με την επίδραση της χρήσης προβιοτικών. Στα αποτελέσματα των παραπάνω μελετών, φάνηκε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων προβιοτικών, με διάφορα είδη μικροοργανισμών, μπορούν να βελτιώσουν συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα αλλά και να συμβάλλουν σε μία πιο υγιή εντερική μικροχλωρίδα, αυξάνοντας τελικά την ποιότητα ζωής των πελατών. Περισσότερες και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες θα ρίξουν κι άλλο φως στη σχέση των προβιοτικών με νόσους του εντέρου, αλλά και στη δοσολογία που χρειάζεται τελικά κάποιος για να επωμιστεί αυτά τα οφέλη.

Βάσια Κωνσταντινίδη
Βάσια Κωνσταντινίδη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Βάσια Κωνσταντινίδη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μετεκπαίδευση (M.Sc.) στη Διατροφή & Μεταβολισμό. Από το 2016 εργάζεται στο τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης του πρώτου portal διατροφής medNutrition.gr, ενώ παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.