Επιστημονικά Νέα

Συμπληρώματα προβιοτικών στην αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

της Ευσταθίας Παπαδά
15 Μαΐου 2017
10110 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
symplhrwmata probiotikwn kai ygeia tou enterou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μικροχλωρίδα του εντέρου αποτελείται από ένα μεγάλο εύρος μικροοργανισμών και αναπτύσσει μία αμοιβαία ευεργετική σχέση με τον ανθρώπινο οργανισμό παρέχοντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σε υγιή άτομα η μικροχλωρίδα διατηρείται σταθερή σε μία κατάσταση ισορροπίας με κύρια την παρουσία των βακτηρίων των παρακάτω φύλων: Bacteroidetes, Firmicutes, Actinobacteria και Proteinobacteria.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ισορροπία της μικροχλωρίδας διαταράσσεται σε άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) με αποτέλεσμα τη δυσβίωση, δηλαδή την αύξηση των βλαβερών μικροοργανισμών εις βάρος των ωφέλιμων. Η από του στόματος χορήγηση προβιοτικών σκευασμάτων φαίνεται να έχει θέση στη διαχείριση ασθενών με ΣΕΕ. Επιπρόσθετα, φαίνεται πως σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά τους παίζει το είδος των μικροοργανισμών που περιέχουν τα προβιοτικά σκευάσματα.

Για το λόγο αυτό πρόσφατη ερευνητική μελέτη στην Ιταλία διερεύνησε την επίδραση δύο διαφορετικών προβιοτικών σκευασμάτων σε σύγκριση με εικονικό σκεύασμα σε ασθενείς με ΣΕΕ με χαρακτηριστικό τη δυσκοιλιότητα.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Εκατόν πενήντα ασθενείς με ΣΕΕ διαχωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες που έλαβαν τα παρακάτω σκευάσματα για 60 ημέρες σε καθημερινή βάση. Η ομάδα 1 έλαβε σκεύασμα με L. acidophilus και L. reuteri, η ομάδα 2 σκεύασμα με L. plantarum, L. rhamnosus και B. animalis και η ομάδα 3 εικονικό σκεύασμα. Έλαβε χώρα επανέλεγχος μετά το τέλος της παρέμβασης (60 ημέρες), καθώς και 30 ημέρες αργότερα. Αξιολογήθηκε η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μέσω ερωτηματολογίων, καθώς επίσης συλλέχθηκαν και δείγματα κοπράνων για την ανάλυση της μικροχλωρίδας.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Το ποσοστό των ασθενών που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία σε κάθε σύμπτωμα ήταν μεγαλύτερο στις ομάδες που έλαβαν τα προβιοτικά σκευάσματα σε σύγκριση με το εικονικό σκεύασμα. Η βελτίωση φαίνεται να διατηρήθηκε και ένα μήνα μετά τη διακοπή της λήψης των σκευασμάτων. Επιπρόσθετα, τα προβιοτικά βακτήρια που περιείχαν τα σκευάσματα αυξήθηκαν μόνο στα δείγματα βακτηριακού DNA των κοπράνων των ατόμων που έλαβαν τα προβιοτικά σκευάσματα τόσο μετά το τέλος της παρέμβασης όσο και ένα μήνα αργότερα.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Συμπερασματικά λοιπόν, η χορήγηση σκευασμάτων που περιέχουν περισσότερα από ένα είδος μικροοργανισμών μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη διαχείριση του ΣΕΕ με χαρακτηριστικό τη δυσκοιλιότητα κι επιδρά στη σύσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mezzasalma V, Manfrini E, Ferri E, Sandionigi A, La Ferla B, Schiano I, Michelotti A, Nobile V, Labra M, Di Gennaro P. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial: The Efficacy of Multispecies Probiotic Supplementation in Alleviating Symptoms of Irritable Bowel Syndrome Associated with Constipation. Biomed Res Int. 2016;2016:4740907. doi: 10.1155/2016/4740907. Epub 2016 Aug 9.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D