Επιστημονικά Νέα

Φρούτα και λαχανικά: Πώς σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού;

07 Ιανουαρίου 2019
7398 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
katanalwsi laxanikwn kai karkinos mastou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Παράλληλα, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία που υποστηρίζει τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην υγεία. Συγκεκριμένα, τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονται στα φρούτα και τα λαχανικά, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C & E, τα καροτενοειδή καθώς και άλλα βιοδραστικά συστατικά θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση.

Ποιος ήταν ο σκοπός πρόσφατης μελέτης;

Σε πρόσφατη μελέτη, αξιολογήθηκε η σχέση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών συνολικά, αλλά και συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, με την εμφάνιση περιστατικών καρκίνου του μαστού.

Πώς σχεδιάστηκε;

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όπως καταγράφηκε από τη χρήση επαναλαμβανόμενων έγκυρων ερωτηματολογίων, εξετάστηκε σε σχέση με τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού σε δείγμα 182.145 γυναικών ηλικίας 27-59 ετών στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών (NHS, 1980-2012) και στη NHSII (1991-2013).

Για την εκτίμηση των λόγων κινδύνου (Hazard ratios: HRs) και των διαστημάτων εμπιστοσύνης 95% (CIs) χρησιμοποιήθηκε παλινδρόμηση αναλογικών κινδύνων Cox, προσαρμοσμένη για γνωστούς παράγοντες κινδύνου, που αξιολόγησε τους καρκινικούς όγκους με βάση την κατάσταση του υποδοχέα ορμόνης και τους μοριακούς υποτύπους. Σε βάθος χρόνου εντοπίστηκαν 10.911 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι...

Η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα των σταυρανθών καθώς και των κίτρινων / πορτοκαλί λαχανικών, συσχετίστηκε με σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού (> 5,5 έναντι  των ≤2,5 μερίδων / ημέρα, HR = 0,89; 95% CI = 0,83-0,96. P = 0,005). Η συνολική κατανάλωση λαχανικών ιδιαίτερα συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο καρκινικών όγκων αρνητικών για τους υποδοχείς οιστρογόνων (HR ανά 2 επιπλέον μερίδων / ημέρα - ως συνεχή μεταβλητή = 0.85; 95% CI = 0.77-0.93. P = 0,020). Μεταξύ των μοριακών υποτύπων, η υψηλότερη συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (HR ανά 2 επιπλέον μερίδων / ημέρα ως συνεχή μεταβλητή) σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για όγκους διαφόρων τύπων, ιδιαίτερα όταν ξεκινάει σε διάστημα τουλάχιστον 8 ετών πριν τη διάγνωση.

Τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο

Συμπερασματικά, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και ειδικότερα σταυρανθών καθώς και των κίτρινων / πορτοκαλί λαχανικών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα των διηθητικών καρκίνων. Επιμείνετε για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στους πελάτες σας, καθώς η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Αποφύγετε να τους παρουσιάσετε τις επίσημες συστάσεις απευθείας, για τις 5 μερίδες την ημέρα, εάν ο πελάτης σας δεν καταναλώνει καθόλου. Αντί αυτού, ξεκινήστε με μικρούς στόχους όπως η κατανάλωση 1-2 την ημέρα, ένας στόχος ο οποίος κατά την επίτευξή του θα αυξάνεται. Τέλος, προτρέψτε τους για ποικιλία ώστε να κερδίζουν όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Barker M, Dombrowski SU, Colbourn T, Fall CHD, Kriznik NM, Lawrence WT, Norris SA, Ngaiza G, Patel D, Skordis-Worrall J, Sniehotta FF, Steegers-Theunissen R, Vogel C, Woods-Townsend K, Stephenson J. Intervention strategies to improve nutrition and health behaviours before conception. The Lancet (2018) http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736 (18)30313-1

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.