Επιστημονικά Νέα

Πώς επηρεάζει η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών την υγεία ενός αθλητή;

της Ζωής Κονιδάρη
20 Φεβρουαρίου 2017
17145 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
athlhths pou pernaei empodia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πολλές μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση των υψηλών σε πρωτεΐνη διαιτών στην υγεία, τη σύσταση σώματος και την απόδοση. Ο οργανισμός ISSN προτείνει ότι πρόσληψη πρωτεΐνης στα 1.3-2g/kg σωματικού βάρους, όχι μόνο είναι ασφαλής για τα φυσικά δραστήρια άτομα, αλλά ίσως βελτιώνει και τις προσαρμογές στην άσκηση.

Επηρεάζει η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης κλινικούς δείκτες υγείας;

Σκοπός της παρακάτω μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν η σημαντικά αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης θα μπορούσε να επηρεάσει κλινικούς δείκτες υγείας (όπως τα λιπίδια και η νεφρική λειτουργία), καθώς και την απόδοση και τη σύσταση σώματος σε νεαρούς άντρες με έντονο πρόγραμμα ασκήσεων αντίστασης. Πρόκειται για την 1η τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη μελέτη σε υψηλή πρωτεϊνική δίαιτα.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς άντρες, μέσης ηλικίας 25.9±3.7 ετών, οι οποίοι είχαν εμπειρία σε έντονη προπόνηση με ασκήσεις αντιστάσεων κατά μέσο όρο 7.6±3.6 έτη. Οι εθελοντές κατανάλωναν εναλλάξ σε 2 περιόδους των 2 μηνών η καθεμία, είτε μια φυσιολογική διατροφή είτε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη (>3g/kg σωματικού βάρους). Έγιναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος, σύσταση σώματος μέσω αέρια πυκνομετρίας) και εξετάσεις αίματος, κατά την έναρξη της μελέτης, στο πέρας της 1ης περιόδου και στο πέρας της 2ης περιόδου. Οι νεαροί άντρες κατέγραφαν ημερολόγιο διατροφής σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, για 2 καθημερινές ημέρες και 1 ημέρα Σαββατοκύριακου. Κρατούσαν επίσης ημερολόγιο από την προπόνησή τους, για τον υπολογισμό της συνολικής τους άσκησης. Η κατανάλωση έξτρα πρωτεΐνης προήλθε κυρίως από πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη, χωρίς βέβαια αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Ποια είναι τα αποτελέσματα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής και της υψηλής σε πρωτεΐνη διατροφής, τα άτομα κατανάλωναν 2.6±0.8g/kg ΣΒ/ημέρα and 3.3±0.8 g/kg ΣΒ/ημέρα διατροφικής πρωτεΐνης (p<0.05), αντίστοιχα . Η μέση κατανάλωση πρωτεΐνης για τους 4 μήνες ήταν 2.9±0.9g/kg ΣΒ/ημέρα. Τα άτομα στην ομάδα με την υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης κατανάλωναν σημαντικά περισσότερες θερμίδες (~369kcal παραπάνω) και πρωτεΐνη (~60g παραπάνω) από τα άτομα με τη φυσιολογική διατροφή (p<0.05). Δεν υπήρχαν διαφορές στη διατροφική πρόσληψη μεταξύ των 2 ομάδων για τα άλλα χαρακτηριστικά (p>0.05). Δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στη σύσταση σώματος ή στους δείκτες υγείας σε κάθε ομάδα. Δεν υπήρχαν παρενέργειες από την κατανάλωση της υψηλής σε πρωτεΐνη διατροφής.

Τι να κρατήσετε από αυτή τη μελέτη;

Συμπερασματικά, σε άτομα με έντονο προπονητικό πρόγραμμα ασκήσεων αντίστασης, χωρίς σημαντικές αλλαγές στον όγκο της προπόνησης, η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλή σε πρωτεΐνη (2.6-3.3g/kg ΣΒ/ημέρα) για 4 μήνες δεν επηρεάζει τα λιπίδια του αίματος, τους νεφρικούς και τους ηπατικούς δείκτες, αλλά ούτε και την απόδοση ή τη σύσταση σώματος. Από τη στιγμή που δεν επηρεάζεται θετικά η απόδοση επομένως, η κατανάλωσή της θα μπορούσε να θεωρηθεί περιττή. Το δείγμα της μελέτης είναι μικρό, αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, και η μελέτη διήρκησε μόνο 4 μήνες. Χρειάζεται να αναλογιστούμε τι συνέπειες που θα είχε η παρέμβαση σε μακροχρόνια βάση, δεδομένου ότι τα άτομα αυτού του προφίλ εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες τακτικές για αρκετά χρόνια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

The effects of a high protein diet on indices of health and body composition – a crossover trial in resistance-trained men, Jose Antonio , Anya Ellerbroek, Tobin Silver, Leonel Vargas and Corey Peacock

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.