Επιστημονικά Νέα

Επηρεάζει ο τρόπος παρουσίασης του γεύματος τον κορεσμό;

της Ζωής Κονιδάρη
10 Οκτωβρίου 2017
8565 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Parousia geumatos kai koresmos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο αναμενόμενος κορεσμός, δηλαδή η αναμενόμενη κάλυψη της πείνας μεταξύ δύο γευμάτων, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μεγέθους της μερίδας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η παρουσίαση της ίδιας ποσότητας φαγητού σε πολλά μικρότερα κομμάτια αυξάνει τον αναμενόμενο κορεσμό. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως για την ελεύθερη κατανάλωση τροφής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η ποσότητα κατανάλωσης φαγητού είναι προεπιλεγμένη.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση του τεμαχισμού της τροφής στον αναμενόμενο κορεσμό πραγματοποιήθηκε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 68 εθελοντές (20 άντρες και 48 γυναίκες, μέσης ηλικίας 22 ετών). Οι εθελοντές αξιολόγησαν τον αναμενόμενο κορεσμό και τον αντιλαμβανόμενο όγκο 3 διαφορετικών τροφίμων: αλατισμένα φυστίκια, μακαρόνια με κιμά και κοτόπουλο tikka masala. Κάθε φαγητό παρουσιαζόταν σε 5 διαφορετικές μερίδες- 200kcal, 400kcal, 600kcal, 800kcal και 1000kcal και κάθε μερίδα σε 1, σε 3 και σε 6 ίσα κομμάτια. Η εκτίμηση του αναμενόμενου κορεσμού έγινε με 3 διαφορετικούς τρόπους:

  1. Μέθοδος προσαρμογής, κατά την οποία οι εθελοντές ταίριαζαν το μέγεθος ενός συγκριτικού γεύματος με το κάθε δοκιμαστικό γεύμα με βάση τον αναμενόμενο κορεσμό.
  2. Μέθοδος εκτίμησης σημαντικότητας, όπου οι εθελοντές έβλεπαν το δοκιμαστικό τρόφιμο και ένα μη τεμαχισμένο τρόφιμο συγκεκριμένων θερμίδων και εκτιμούσαν τον κορεσμό σε σύγκριση με το προκαθορισμένο γεύμα.
  3. Μέθοδος οπτικοαναλογικής κλίμακας. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν η οικειότητα με τα γεύματα, το επίπεδο πείνας πριν τη δοκιμασία, οι διατροφικές συνήθειες και οι διατροφικοί περιορισμοί των εθελοντών.

Ένας ακόμα σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν ο τεμαχισμός της τροφής επηρεάζει τον αντιλαμβανόμενο όγκο της, το οποίο φαίνεται να ερμηνεύει μέρος της διακύμανσης του αναμενόμενου κορεσμού μεταξύ των τροφίμων.

Ο τεμαχισμός σε μικρότερα κομμάτια αυξάνει τον κορεσμό;

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι ο τεμαχισμός της τροφής σε πολλά μικρότερα κομμάτια αυξάνει τον αναμενόμενο κορεσμό σε σχέση με την παρουσίαση της τροφής σε ακέραιη μορφή (p<0.005). Επιπλέον, φάνηκε σημαντική επίδραση του κατακερματισμού στον αντιλαμβανόμενο όγκο (p < 0.001), όπου ήταν σημαντικά μικρότερος όταν παρουσιαζόταν σε 1 τεμάχιο σε σχέση με 3 ή 6 (p<0.001). Όταν ο αντιλαμβανόμενος όγκος ελήφθη ως συγχυτικός παράγοντας η επίδραση του τεμαχισμού στον αναμενόμενο κορεσμό έπαψε να υπάρχει (p>0.055).

Τα αποτελέσματα αυτά στην καθημερινή πρακτική

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο τεμαχισμός της τροφής επηρεάζει τον αναμενόμενο όγκο κατανάλωσης τροφής, πιθανόν μέσω επίδρασης στον αντιλαμβανόμενο όγκο. Η πληροφορία αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης και επομένως της διατήρησης ενός υγιούς βάρους αλλά και στη συμβουλευτική προς τους πελάτες μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

“Presenting a food in multiple smaller units increases expected satiety”, Rose E. Oldham-Cooper, Laura L. Wilkinson, Charlotte A. Hardman, Peter J. Rogers, Jeffrey M. Brunstrom

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.