Η κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ (ΣΔ ΙΙ). Για το λόγο αυτό συστήνεται η απώλεια βάρους σε άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο με την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Το «Diabetes Prevention Program»
Αποτελεί μία κλινική μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και στόχευσε στην μελέτη της επίδρασης της μετφορμίνης ή των αλλαγών του τρόπου ζωής στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του ΣΔ ΙΙ. Οι συμμετέχοντες υψηλού κινδύνου για ΣΔ ΙΙ διαχωρίστηκαν στην ομάδα που έλαβε μετφορμίνη, στην ομάδα που ακολούθησε πρόγραμμα διατροφής (<25% των θερμίδων από λίπος) και φυσικής δραστηριότητας (>150 min/wk) στοχεύοντας σε απώλεια βάρους >7% του αρχικού σωματικού βάρους, και στην ομάδα placebo. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τόσο η μετφορμίνη όσο και οι αλλαγές του τρόπου ζωής ήταν αποτελεσματικές στην μείωση της εμφάνισης του ΣΔ ΙΙ με τις δεύτερες ωστόσο να είναι πιο αποτελεσματικές.
Καθώς ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η βέλτιστη σύσταση της διατροφής σε μακροθρεπτικά συστατικά για την πρόληψη του ΣΔ ΙΙ, πρόσφατα οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και του βάρους κατά την έναρξη της παρέμβασης για να αναγνωρίσουν τους παράγοντες που προβλέπουν την απώλεια βάρους μεταξύ των συμμετεχόντων
Οι διατροφικές συνήθειες καταγράφηκαν μέσα από ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων σε 2924 άτομα ηλικίας 50.6±10.7 ετών.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα των αναλύσεων;
Αφού λήφθηκε υπόψη το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής, κατά την έναρξη της παρέμβασης το βάρος συσχετίστηκε αρνητικά με την πρόσληψη υδατανθράκων και ιδιαίτερα φυτικών ινών, ενώ συσχετίστηκε θετικά με την πρόσληψη συνολικού λίπους, κορεσμένου λίπους και πρωτεΐνης. Στο τέλος της παρέμβασης (μετά από 1 χρόνο) σε όλες τις ομάδες της παρέμβασης, η απώλεια βάρους συσχετίστηκε θετικά με την αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων και ιδίως φυτικών ινών και με τη μείωση του συνολικού και του κορεσμένου λίπους της διατροφής.
Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;
Τρόφιμα με υψηλό περιεχόμενο σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και χαμηλό περιεχόμενο σε λίπος στο πλαίσιο μία υποθερμιδικής δίαιτας μπορούν να προλάβουν το διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου.