Επιστημονικά Νέα

Επιδράσεις Δίαιτας χωρίς Γλουτένη και Καζεΐνη σε παιδιά με Aυτισμό

της Ιλιάδας Γιαννάκη
19 Ιουνίου 2023
3537 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diaitas xoris glouteni kai kazeini aftismos

Photo source: www.canva.com

Από τι χαρακτηρίζεται ο Αυτισμός;

Ο Αυτισμός εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού και συνδέεται με άλλες εκδηλώσεις, όπως το σύνδρομο Άσπεργκερ, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και άλλα. Τα βασικότερα χαρακτηριστικά του είναι η δυσκολία στις κοινωνικές συναναστροφές και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Εκτός αυτών υπάρχουν και άλλες κλινικές εκδηλώσεις όπως δυσκολίες στην πέψη, μυοσκελετικά προβλήματα και άλλα.

Πως συνδέεται η Διατροφή με τον Αυτισμό;

Πλέον είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα του εντέρου σχετίζεται άμεσα με την νευρική ανάπτυξη. Με απλά λόγια, η μερική υδρόλυση των πρωτεϊνών της καζεΐνης και της γλουτένης, οδηγούν στην αύξηση των ανταγωνιστών υποδοχέων οπιοειδών. Τα πεπτίδια αυτά ενεργοποιούν μια συστημική φλεγμονώδη απάντηση στον οργανισμό και επηρεάζουν τελικά το νευρικό σύστημα. Έτσι τα συμπτώματα του αυτισμού γίνονται χειρότερα.

 

autismos

Στην συγκεκριμένη μετά-ανάλυση επιλέχθηκαν 15 μελέτες με διαφορετικούς σχεδιασμούς για να αναδείξουν την συσχέτιση της δίαιτας ελεύθερης σε καζεΐνη και γλουτένη με τα συμπτώματα του αυτισμού. Ο πληθυσμός προς μελέτη ήταν παιδιά από 2 έως 18 ετών με αυτισμό.

Ποιά ήταν τα Στατιστικά σημαντικά Αποτελέσματα;

Τα πρώτα στατιστικά αποτελέσματα των διαιτητικών παρεμβάσεων με το παραπάνω μοντέλο διατροφής σε παιδιά με αυτισμό εμφανίστηκαν το 1990, όπου μειώθηκαν οι μεταβολίτες της γλουτένης και της καζεΐνης στα ούρα και οι επιληπτικές κρίσεις από το πρώτο κιόλας χρόνο. Σε μεταγενέστερη έρευνα με βελτιωμένο σχεδιασμό, παρατηρήθηκε βελτίωση της επικοινωνιακής συμπεριφοράς και των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών.

Στην συνέχεια, οι παραπάνω συγγραφείς πραγματοποίησαν ακόμα μια μελέτη, την ScanBrit, που έδειξε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών, η μια με όσους ανταποκρίνονται και η άλλη με όσους δεν ανταποκρίνονται. Στην κατηγορία των παιδιών που είχαν θετικά αποτελέσματα, φάνηκε ότι παίζει ρόλο η ηλικία, με τα παιδιά από 7 έως 9 χρονών να έχουν την μεγαλύτερη βελτίωση από την δίαιτα χωρίς γλουτένη και καζεΐνη. Άλλες σημαντικές βελτιώσεις που βρέθηκαν σε άλλες έρευνες αφορούσαν στις γλωσσικές επικοινωνιακές δεξιότητες, στις στερεοτυπικές συμπεριφορές, στην υπερκινητικότητα, στον κινητικό συντονισμό, στις κρίσεις, στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και στα γαστροοισοφαγικά συμπτώματα.

Υπήρχαν μη Στατιστικά Αποτελέσματα;

Όλες οι μελέτες χωρίς σημαντικά αποτελέσματα ήταν διπλά τυφλά σχεδιασμένες. Το κύριο μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού για την μελέτη της δίαιτας χωρίς γλουτένη και καζεΐνη σε παιδιά με αυτισμό είναι το μικρό μέγεθος του δείγματος και η σύντομη περίοδος παρακολούθησης, λόγω του υψηλού κόστους και της μεθοδολογικής δυσκολίας.

Τελικά, μπορεί να θεωρηθεί σωστή προσέγγιση σε παιδιά με Αυτισμό αυτή η Δίαιτα;

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την μετά-ανάλυση του 2022, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις παιδιών μια διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεϊνη έχει βελτιώσει αρκετά συμπτώματα του αυτισμού. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι σε μια τέτοια προσέγγιση. Η διατροφή προτείνεται ειδικά για τις ηλικίες 7-9. Τελικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα,καθώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά τεκμήρια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Gonzalez-Domenech, Pablo & Atienza, Francisco & Gutiérrez-Rojas, Luis & Fernandez-Soto, María Luisa & Gonzalez Domenech, Carmen Maria. (2022). A Narrative Review about Autism Spectrum Disorders and Exclusion of Gluten and Casein from the Diet. Nutrients. 14. 1797. 10.3390/nu14091797. 

Ιλιάδα Γιαννάκη
Ιλιάδα Γιαννάκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος