Επιστημονικά Νέα

Η κετογονική διατροφή σε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών ή ενδομητρίου

της Ευσταθίας Παπαδά
06 Φεβρουαρίου 2019
28236 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
i-ketogoniki-diatrofi-se-gynaikes-me-karkino-oothikon-i-endomitriou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Παρόλο που η κετογονική διατροφή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στη φαρμακευτική αγωγή επιληψίας, η εφαρμογή της στην αντιμετώπιση του καρκίνου μελετάται τα τελευταία χρόνια. Η κετογονική διατροφή προκαλεί τη στροφή του οργανισμού από τη χρήση των υδατανθράκων στη χρήση του λίπους ως κύριο ενεργειακό υπόστρωμα, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και αυξάνοντας την παραγωγή κετονικών σωμάτων. Το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο προκαλεί μεταβολικό μειονέκτημα στα καρκινικά κύτταρα τα οποία βασίζονται στην αερόβια γλυκόλυση και δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις κετόνες για παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, παρά τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις αντινεοπλασματικές ιδιότητες της κετογονικής διατροφής, οι επιστήμονες είναι ακόμη διστακτικοί στην εφαρμογή της λόγω του περιοριστικού της χαρακτήρα και της επίδρασής της στην ποιότητα ζωής των ασθενών που ήδη αντιμετωπίζουν φυσικό και συναισθηματικό στρες.

Ποιος ήταν ο σκοπός πρόσφατης μελέτης;

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη επιχείρησε να συγκρίνει την επίδραση της κετογονικής διατροφής και της συμβατικής διατροφής που συστήνεται από την Αμερικάνικη Ένωση για τον Καρκίνο σε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών ή ενδομητρίου.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 73 γυναίκες διαχωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε την κετογονική διατροφή (70:25:5 ενέργεια από λιπαρά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) και η δεύτερη ομάδα ακολούθησε τη συμβατική διατροφή (υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά). Η παρέμβαση διήρκεσε 12 εβδομάδες, ενώ αξιολογήθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη φυσική και πνευματική υγεία, την όρεξη και την επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές τόσο κατά την έναρξη όσο και κατά τη λήξη της παρέμβασης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Από τις ασθενείς που κατανεμήθηκαν στις δύο ομάδες οι 45 ολοκλήρωσαν την παρέμβαση. Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στη φυσική λειτουργικότητα μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ οι ασθενείς σε κετογονική διατροφή παρουσίασαν σημαντική μείωση στην κόπωση. Δεν υπήρχαν διαφορές στην πνευματική λειτουργία, την πείνα και την όρεξη μεταξύ των δύο ομάδων. Η ομάδα της κετογονικής διατροφής εκδήλωση λιγότερη επιθυμία για αμυλούχα τρόφιμα και γρήγορο φαγητό.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η κετογονική διατροφή δε φαίνεται να επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών ή του ενδομητρίου. Αντιθέτως, φαίνεται να αυξάνει τη φυσική λειτουργικότητα, την ενέργεια και να μειώνει την επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές. Προσοχή χρειάζεται ωστόσο από κάθε διαιτολόγο που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους περιστατικά, στην εξατομικευμένη προσέγγιση και δημιουργία ενός πλάνου διατροφής που να καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cohen CW, Fontaine KR, Arend RC, Soleymani T, Gower BA. Favorable Effects of a Ketogenic Diet on Physical Function, Perceived Energy, and Food Cravings in Women with Ovarian or Endometrial Cancer: A Randomized, Controlled Trial. Nutrients. 2018 Aug 30;10(9). pii: E1187. doi: 10.3390/nu10091187.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D