Ομιλίες

Η εφαρμογή της Μεταβολομικής Ιατρικής στην κλινική πράξη

του Δημήτρη Τσουκαλά
26 Ιανουαρίου 2017
13050 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika se ergasthrio me dokimastiko swlhna

Photo source: www.bigstockphoto.com

Mεταβολομική ονομάζεται η επιστήμη του αόρατου γιατί μετράει πολύ μικρά μόρια που οι συνήθεις εξετάσεις δεν μπορούν να μετρήσουν. Μας επιτρέπει να μπούμε μέσα στα κύτταρα, να μετρήσουμε χημικές αντιδράσεις και να αξιλογήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό συμβαίνουν 5000 χημικές αντιδράσεις (Εικ. 1). Το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων ονομάζονται μεταβολίτες.

eikona 1 metavolomikh

Eικόνα 1.

Αυτές οι χημικές αντιδράσεις διεκπεραιώνονται και συμβαίνουν σε μια συνέχεια σε μια αλληλουχία. Ένα συστατικό μετατρέπεται σε κάποιο άλλο και αυτό στο επόμενο. Μετρώντας τους μεταβολίτες τον έναν μετά τον άλλο μπορούμε να καταλάβουμε αν σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού μια χημική αντίδραση δεν διεκπεραιώνεται σωστά οπότε ένα συστατικό δεν περνάει στο επόμενο βήμα και συσσωρεύεται. Οπότε το καταγράφουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι θα έπρεπε σε σχέση με το επόμενο.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η μεταβολομική μπορεί να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε ειδικότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην ογκολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ενδοκρινολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ρευματολογία και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην γυναικολογία και στην επιλογή ωαρίων και για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Με την μεταβολομική ιατρική εντοπίζεται το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας. Δεν απευθυνόμαστε στο να διαχειριστούμε ένα απλό σύμπτωμα, βλέπουμε ποια είναι βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση της υγείας κάποιου προληπτικά. Μπορούμε να διαχειριστούμε ένα χρόνιο νόσημα και να εντοπίσουμε την ιδανική για τον συγκεκριμένο οργανισμό θεραπευτική προσέγγιση. Γι αυτό μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική.

Μπορούμε μέσα από την μεταβολομική ιατρική να εφαρμόσουμε τόσο μια φαρμακευτική αγωγή που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, όσο και να καλύψουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά - βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα - και να δώσουμε την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα.

Δημήτρης Τσουκαλάς
Δημήτρης Τσουκαλάς Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine