Επιστημονικά Νέα

Οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδηγούν σε μικρότερο κίνδυνο για αρτηριακή πίεση

09 Ιουνίου 2015
12864 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Οι δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες οδηγούν σε μικρότερο κίνδυνο για αρτηριακή πίεση

Photo source: www.shutterstock.com

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension, ερευνητές από το Boston University School of Medicine (BUSM), βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης (κατά μέσο όρο 100 g πρωτεΐνης/ημέρα) είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο να έχουν ψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς με το χαμηλότερο επίπεδο πρόσληψης.

Τι εξέτασε η μελέτη;

Οι ερευνητές ανέλυσαν την πρόσληψη πρωτεΐνης υγιών συμμετεχόντων από τη μελέτη Framingham Offspring Study και τους παρακολούθησαν για την ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 11 ετών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη, είτε από ζωικές είτε από φυτικές πηγές, είχαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από τέσσερα χρόνια παρακολούθησης. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις ήταν εμφανείς τόσο στα υπέρβαρα (ΔΜΣ ≥25 kg/m2) όσο και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος (ΒΜΙ <25 kg/m2).

Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων διατροφικών πρωτεϊνών σχετίστηκε μακροπρόθεσμα με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυξημένης πίεσης. Όταν η δίαιτα χαρακτηριζόταν από σημαντική πρόσληψη φυτικών ινών, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης οδήγησε σε 40-60% μείωση του κινδύνου αρτηριακής υπέρτασης.

 

Επιμέλεια: Ε. Καπάνταης
Πηγή: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Σεπτέμβριος 2014

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Am J Hypertens. 2014 Sep 6. pii: hpu157