Επιστημονικά Νέα

Καρδιομεταβολική υγεία σε γυναίκες υπό θεραπεία γονιμότητας

της Ευσταθίας Παπαδά
19 Απριλίου 2018
5946 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kardiometavoliki ygeia gynaikwn ypo therapeia gonimotitas

Τα καρδιομεταβολικά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες παγκοσμίως, ενώ η επίπτωση της παχυσαρκίας, του σημαντικότερου παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιομεταβολικών νοσημάτων, αυξάνεται συνεχώς. Η παχυσαρκία φαίνεται επίσης να μειώνει τη γονιμότητα. Οι αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ωστόσο η αποτελεσματικότητα αυτού του είδους των παρεμβάσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ετοιμότητα και την κινητοποίηση του ατόμου.

Φαίνεται ότι οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές του τρόπου ζωής και διατροφής

Για το λόγο αυτό ερευνητές από την Ολλανδία υπέθεσαν ότι παχύσαρκες γυναίκες πριν από τη θεραπεία γονιμότητας θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία παρέμβαση αλλαγής του τρόπου ζωής.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Συνολικά 577 γυναίκες μεταξύ 18 και 39 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερου των 29 kg/m2, διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

  • την ομάδα που ακολούθησε εξάμηνη παρέμβαση αλλαγής του τρόπου ζωής πριν από τη θεραπεία υπογονιμότητας και
  • την ομάδα που υπεβλήθη άμεσα σε θεραπεία υπογονιμότητας.

Ο στόχος της παρέμβασης ήταν η απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους ή επίτευξη ΔΜΣ χαμηλότερου των 29 kg/m2. Η διατροφική θεραπεία στόχευε στην επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας κατά 600kcal με ελάχιστο όριο πρόσληψης τις 1200kcal/ημέρα. Επιπλέον, ενθαρρύνθηκε η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μέτριας έντασης τουλάχιστον 2-3 φορές/εβδομάδα. Αξιολογήθηκαν το βάρος, η περιφέρεια μέσης και ισχίων, ο ΔΜΣ, η συστολική και διαστολική πίεση, η γλυκόζη νηστείας, η ινσουλίνη, ο δείκτης HOMA-IR, η CRP, τα λιπίδια, το μεταβολικό σύνδρομο και η ποιότητα ζωής στην αρχή της παρέμβασης, 3 μήνες και 6 μήνες μετά.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Στο τέλος της παρέμβασης το βάρος, η περιφέρεια μέσης και ισχίων, ο ΔΜΣ, η συστολική πίεση και ο δείκτης HOMA-IR μειώθηκαν σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα κινδύνου. Η CRP και τα λιπίδια δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων. Η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Παχύσαρκες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας μπορούν να επωφεληθούν από μία παρέμβαση αλλαγής του τρόπου ζωής και διατροφής πριν από τη θεραπεία γονιμότητας, μειώνοντας σημαντικά το βάρους τους και βελτιώνοντας τους δείκτες καρδιομεταβολικής υγείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

van Dammen L., Wekker V., van Oers AM., Mutsaerts MAQ., Painter RC., Zwinderman AH., Groen H., van de Beek C., Muller Kobold AC., Kuchenbecker WKH., van Golde R., Oosterhuis GJE., Vogel NEA., Mol BWJ., Roseboom TJ., Hoek A. LIFEstyle study group. Effect of a lifestyle intervention in obese infertile women on cardiometabolic health and quality of life: A randomized controlled trial. PLoS One. 2018;13(1):e0190662.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D