Επιστημονικά Νέα

Τα top 5 επιστημονικά νέα του 2016

από τη Μέρσυ Κούσκου
05 Ιανουαρίου 2017
11688 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
andras pou koitazei othonh ypologisth

Photo source: www.bigstockphoto.com

Υποδεχόμενοι το νέο έτος, κάνουμε τον απολογισμό μας και θέτουμε καινούριους στόχους! Ήδη αναπολούμε όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε και ελπίζουμε ότι οι αρνητικές αναμνήσεις θα ξεθωριάσουν και θα αποκτήσουν θετική υπόσταση, σαν «εμπειρίες» που μας έκαναν καλύτερους.

Ως επαγγελματίες υγείας, η συνεχής επιστημονική ενημέρωση είναι βασικό εργαλείο τόσο για τη δουλειά όσο και για την εξέλιξη μας σε αυτόν τον απρόβλεπτο και διαρκώς μεταβαλλόμενο χώρο. Το medNutrition, ως portal διατροφής, έχει ενεργό ρόλο στην παροχή έγκυρων πληροφοριών και την παρουσίαση νέων επιστημονικών δεδομένων.


Διαβάστε επίσης: Είμαι διαιτολόγος, πώς θα αξιολογήσω μια επιστημονική έρευνα; [Δωρεάν EBOOK]


Ποιά ήταν τα πιο δημοφιλή επιστημονικά νέα του περασμένου έτους;

1. Ανεπάρκεια βιταμίνης D της μητέρας και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στο παιδί

Φαίνεται ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D της μητέρας κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει στατιστικά σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας για το βρέφος. Με βάση την πρόσφατη αυτή μελέτη, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η σημασία της διατροφής της εγκυμονούσας γυναίκας καθώς και ο ενδομήτριος γενετικός προγραμματισμός του βρέφους.

2. Τι λέει νέα δημοσίευση του Harvard για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά;

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ο οποίος μειώνεται με την κατανάλωση πολυ-ακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών και η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας από κορεσμένα λιπαρά, με πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα, αυξάνει την προστατευτική τους δράση. Επίσης, ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου στην περίπτωση των ακόρεστων λιπαρών αφορά το θάνατο από συγκεκριμένη αιτία κάποιας χρόνιας νόσου όπως καρδιαγγειακά, καρκίνο και νευρο-εκφυλιστικές ασθένειες. Τέλος, φάνηκε ότι η ευεργετική επίδραση των πολυ-ακόρεστων λιπαρών αποδόθηκε κυρίως στο λινελαϊκό οξύ (ω6 λιπαρό). 

3. Τι καινούριο φέρνουν οι νέες διατροφικές συστάσεις για τις ΗΠΑ;

Είναι εμφανές ότι οι νέες διατροφικές συστάσεις για τις ΗΠΑ δεν άλλαξαν ιδιαίτερα σε σχέση με τις παλιότερες. Πιο συγκεκριμένα, για τους υγιείς ενήλικες συστήνεται τα προστιθέμενα απλά σάκχαρα αλλά και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα να αποτελούν <10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Σχετικά με το νάτριο, είναι καλό να προσλαμβάνεται σε ποσότητα <2300mg ημερησίως και οι φυτικές ίνες σε ποσότητα 25 - 30g ημερησίως. Τέλος, η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ αφορά το 1 ποτήρι για τις γυναίκες και έως 2 ποτήρια για τους άνδρες και η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης δεν ξεπερνά τα 400mg ημερησίως.

4. Βιταμίνη D: μελλοντική θεραπεία για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε με μικρό δείγμα και χωρίς ομάδα ελέγχου, έφερε στο φως σημαντικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι, η έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να σχετίζεται με την παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την αυτοάνοση αυτή νόσο.

5. Πόσο αποτελεσματική είναι μια ομοιοπαθητική θεραπεία για την υγεία;

Πληθώρα ερευνών που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχουν κριθεί αναξιόπιστες και έτσι, ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα για τη σχέση της ομοιοπαθητικής με κάποιες καταστάσεις υγείας. Ο επίσημος οργανισμός της Αυστραλίας πραγματοποίησε εκτενή μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν συνίσταται να εφαρμόζεται σε σοβαρές ή χρόνιες ασθένειες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καθυστερεί ή να αφήνει πίσω την συμβατική θεραπεία.

Μέρσυ Κούσκου
Μέρσυ Κούσκου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.