Επιστημονικά Νέα

Ανεπάρκεια βιταμίνης D της μητέρας και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στο παιδί

της Νάνας Καλαφάτη
10 Αυγούστου 2017
25311 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
aneparkeia vitaminis D sth mhtera kai sklirinsi kata plakas

Photo source: www.bigstockphoto.com

Μία πολύ πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη ασθενών-μαρτύρων αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της διατροφής της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology και έγινε με τη συνεργασία επιστημόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, του Πανεπιστημίου Turku της Φινλανδίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Φινλανδίας. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα της μητέρας κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου εγκυμοσύνης με την πιθανότητα εμφάνισης Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣΠ) στο βρέφος.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 193 ασθενείς με ΣΠ και 326 υγιή ως προς τη νόσο άτομα. Οι μητέρες των εθελοντών είχαν λάβει μέρος στη Finnish Maternity Cohort και συνεπώς υπήρχαν διαθέσιμες οι τιμές βιταμίνης D στο αίμα για αυτές.


Διαβάστε επίσης: Είμαι διαιτολόγος, πώς θα αξιολογήσω μια επιστημονική έρευνα; [Δωρεάν EBOOK]


Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι ο μέσος όρος της βιταμίνης D στον ορό των γυναικών ήταν στα επίπεδα της ανεπάρκειας. Ωστόσο, οι μητέρες του δείγματος των ασθενών παρουσίασαν μικρότερες τιμές βιταμίνης από τις μητέρες του δείγματος των υγιών. Το σημαντικό εύρημα της μελέτης αυτής είναι ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D της μητέρας (<12ng/mL) φάνηκε να διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΠ του βρέφους (p<0.006) σε σύγκριση με τις μητέρες με επάρκεια της βιταμίνης. Ωστόσο, η σχέση αυτή δε φάνηκε να είναι δοσοεξαρτώμενη (p=0.12).

Συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο

Συμπερασματικά, η πρόσφατη αυτή μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D της μητέρας κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αυξάνει στατιστικά σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ΣΠ για το βρέφος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά τη σημασία της διατροφής της εγκυμονούσας γυναίκας καθώς και τον ενδομήτριο γενετικό προγραμματισμό του βρέφους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Munger KL, Åivo J, Hongell K, Soilu-Hänninen M et al. Vitamin D Status During Pregnancy and Risk of Multiple Sclerosis in Offspring of Women in the Finnish Maternity Cohort. JAMA Neurol. 2016 May 1;73(5):515-9

Νάνα Καλαφάτη
Νάνα Καλαφάτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Ph.D.c.