Επιστημονικά Νέα

Πόσο «ζεστό» να είναι το ζεστό ρόφημα;

της Μαρίας Κοντοέ
20 Ιανουαρίου 2020
9840 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
poso-zesto-na-einai-to-zesto-rofima

Photo source: www.bigstock.com

Το IARC κατατάσει την «κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων με θερμοκρασία άνω των 65 oC» στο group 2Α των «πιθανά καρκινογόνων».

Ποιος ήταν ο στόχος της μελέτης;

Η Golestan Cohort Study η οποία πραγματοποιήθηκε από το 2004 ως το 2008 σε 50.027 άτομα ηλικίας 40-75 ετών συνιστά την πρώτη προοπτική μελέτη στην οποία συλλέχθηκαν πραγματικά δεδομένα για τη θερμοκρασία κατανάλωσης τσαγιού στο baseline από εξειδικευμένους ερευνητές. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δοκιμάσουν ροφήματα σε διαφορετικές θερμοκρασίες και να περιγράψουν τη δική τους συνήθη θερμοκρασία κατανάλωσης. Η minimun θερμοκρασία που εξετάστηκε ήταν 60 oC. Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για το είδος τσαγιού και τη συχνότητα κατανάλωσης.  Καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο και η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 10,14 έτη. Συγχυτικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή/και το κάπνισμα λήφθηκαν υπόψιν.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Η μελέτη έδειξε ότι οι άντρες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι χαμηλού κοινωνικοοικονομικού υποστρώματος πληθυσμοί καθώς και οι κάτοικοι αστικών περιοχών, οι καπνιστές (πρώην και νυν) και όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ συνήθιζαν επίσης να καταναλώνουν τσάι σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τσαγιού ήταν επίσης πιθανότερο να προτιμούν υψηλές θερμοκρασίες.

Η κατανάλωση περισσότερων από 700 mL τσαγιού σε θερμοκρασία ≥ 60 oC συσχετίστηκε με περίπου 90% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο

Το εύρημα έρχεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες στις οποίες η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων συσχετίστηκε θετικά με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου. 

Τι να κρατήσει ο επαγγελματίας υγείας;

Σε επίπεδο προαγωγής της δημόσιας υγείας είναι καλό οι επαγγελματίες υγείας να αφυπνίσουν το κοινό για το παραπάνω εύρημα. Αποτελεσματικό θα ήταν να δίνεται σύσταση για την αποφυγή της κατανάλωσης πολύ ζεστών ροφημάτων με θερμοκρασία 60 oC.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Islami, F., Poustchi, H., Pourshams, A., Khoshnia, M., Gharavi, A., Kamangar, F., Dawsey, S.M., Abnet, C.C., Brennan, P., Sheikh, M. and Sotoudeh, M., 2020. A prospective study of tea drinking temperature and risk of esophageal squamous cell carcinoma. International journal of cancer146(1), pp.18-25.

Μαρία Κοντοέ
Μαρία Κοντοέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc