Επιστημονικά Νέα

Η ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών

της Κατερίνας Παγκράτη & της Εύας Ανδρέου
02 Δεκεμβρίου 2011
5916 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών

Photo source: www.shutterstock.com

Παρά το γεγονός ότι η ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών συχνά αποτελεί αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης, πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει εκτενώς την ασφάλειά τους και έχουν καταλήξει ότι είναι ασφαλείς για κατανάλωση εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI), όπως αυτές έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) και η Κοινή Επιτροπή για Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (JEFCA WHO/FAO).

  • European Commission, Food and Feed Safety, List of authorized food additives. Available at

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1994L0035:20060815:EL:PDF

  • European Food Safety Authority, Aspartame. Available at

http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm

  • Kroger M, et al. Low-calorie sweeteners and other sugar substitutes: A review of the safety issues. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 5:35-47, 2006.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1541-4337.2006.tb00081.x/abstract

  • Magnuson BA, Burdock GA, Doull J, Kroes RM, Marsh GM, Pariza MW, Spencer PS, Waddell WJ, Walker R, Williams GM. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17828671

  • Renwick AG. The intake of low-calorie sweeteners: An update review. Food Additives and Contaminants 2006; 23: 327-38

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16546879

  • Κατερίνα Παγκράτη
    Κατερίνα Παγκράτη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
  • Εύα Ανδρέου
    Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος