Επιστημονικά Νέα

Η έλλειψη ύπνου μάς... παχαίνει

του Εμμανουήλ Τσοχατζή
12 Απριλίου 2011
7563 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Η έλλειψη ύπνου μάς... παχαίνει

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ο ύπνος θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό και ενεργειακή ισορροπία σε όλα τα θηλαστικά. Πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενέργειας περιορίζεται σε ανθρώπους με στέρηση ύπνου, με παράλληλη έκρριση ορεξιογόνων (γκρελίνη) και αναστολή έκκρισης ανορεξιογόνων ορμονών (λεπτίνη).

Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine (2010;153:435-41), μελετήθηκε η επίπτωση της διάρκειας του ύπνου στην προσπάθεια απώλειας βάρους με δίαιτα. Συμμετείχαν 10 ασθενείς με μέση ηλικία 41 έτη και μέσο δείκτη μάζας σώματος 27.4 kg/m2, οι οποίοι έλαβαν οδηγίες για υποθερμιδική δίαιτα και τυχαιοποιήθηκαν σε 8.5 ή 5.5 ώρες βραδινού ύπνου.

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο ήταν η απώλεια λίπους και δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η ενεργειακή κατανάλωση, το αίσθημα πείνας και οι διακυμάνσεις της συγκεντρώσης διαφόρων ορμονών στο αίμα. Η ελαττωμένη διάρκεια ύπνου είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της απώλειας λίπους κατά 55% (0.6 kg έναντι 1.4 kg με 5.5 έναντι 8.5 ώρες ύπνου, P=0.043) και την αυξημένη απώλεια μη λιπώδους σωματικής μάζας (2.4 kg έναντι 1.5 kg, P=0.002). Στην ομάδα του ελαττωμένου ύπνου, παρατηρήθηκε νευρο-ορμονική προσαρμογή που προστάτευε το λιπώδη ιστό, με ααυξημένο αίσθημα πείνας και χρησιμοποίηση υδατανθράκων ή αμινοξέων σαν ενεργειακό υπόστρωμα έναντι οξείδωσης λιπαρών οξέων.

Συμπερασματικά, ο επαρκής βραδινός ύπνος συνεισφέρει στην απώλεια λιπώδους ιστού σε περιόδους μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης (δίαιτας). Αντίθετα, η έλλειψη επαρκούς ύπνου φαίνεται ότι επηρεάζει δυσμενώς την προσπάθεια απώλειας βάρους με δίαιτα.

Αναδημοσίευση απο Ευεξία & Διατροφή" Μάρτιος - Απρίλιος 2011 , Τεύχος 48:26

Εμμανουήλ Τσοχατζής
Εμμανουήλ Τσοχατζής Παθολόγος