Επιστημονικά Νέα

Συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τη θνησιμότητα

08 Απριλίου 2009
266 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τη θνησιμότητα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί τόσο με ευεργετικά όσο και με επιβλαβή αποτελέσματα στην υγεία. Εντόυτοις, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την επίδρασή της στη συνολική θνησιμότητα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine (2008;148:904-914), ερευνητές από τις ΗΠΑ μελέτησαν προοπτικά τη συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τη συνολική θνησιμότητα αλλά και ειδικότερα με τη θνησιμότητα  από καρκίνο και  καρδιαγγειακή νόσο. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 41.736 άνδρες με μέση παρακολούθηση 18 ετών και 86.214 γυναίκες με μέση παρακολούθηση 24 ετών. Η εκτίμηση της κατανάλωσης καφέ γινόταν κάθε 2-4 χρόνια μέχρι το 2004 που έληξε η παρακολούθηση. Συνολικά καταγράφηκαν 6888 θάνατοι στούς άνδρες (2049 οφειλόμενοι σε καρδιαγγειακή νόσο και 2491 σε καρκίνο) και 11095 στις γυναίκες (2368 οφειλόμενοι σε καρδιαγγειακή νόσο και 5011 σε καρκίνο).   Στις γυναίκες, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από κάθε αίτιο ανάλογα με την κατανάλωση καφέ (<1 φορά/μήνα, 1 φορά/μήνα ως 4 εβδομαδιαίως, 5-7/εβδομάδα, 2-3/ημέρα, 4-5/ημέρα και 6/ημέρα) ήταν αντίστοιχα 1.0, 0.98 (95%CI 0.91-1.05), 0.93 (95%CI 0.87-0.98), 0.82 (95%CI 0.77-0.87), 0.74 (95%CI 0.68-0.81) και 0.83 (95%CI 0.73-0.95). Στους άνδρες, αν και υπήρχε ελαττωμένος κίνδυνος, δεν έφτανε τα όρια του στατιστικά σημαντικού (σχετικός κίνδυνος στις αντίστοιχες κατηγορίες 1.0, 1.07, 1.02, 0.97, 0.93 και 0.80). Ο προστατευτικός ρόλος του καφέ οφειλόταν στο σχετικά ελαττωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας και ήταν ανεξάρτητος της ποσότητας καφεΐνης.

Επιπρόσθετα, δεν παρατηρήθηκε ουδεμία συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο . Τέλος, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με ελαττωμένη συνολική και καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Συμπερασματικά, η τακτική κατανάλωση καφέ δε συσχετίστηκε με αυξημένη θνησιμότητα, ενώ είναι πιθανό να συσχετίζεται με ελαττωμένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Το ευεργετικό αυτό αποτέλεσμα είναι πιθανό να μην οφείλεται στην καφεϊνη αλλά σε άλλα συστατικά του καφέ.

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Ευεξία & Διατροφή . Τεύχος 35 ΙΑΝ - ΦΕΒ 2009

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.