Blog

Όταν ο πελάτης αρνείται να φέρει μαζί τις εξετάσεις αίματος

της Μαρίας Περπερίδη
20 Δεκεμβρίου 2022
13938 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
apotelesmata eksetasewn aimatos

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στον κλάδο μας, αποτελεί κοινό μυστικό ότι το πρώτο ραντεβού είναι καθοριστικό για την πορεία της διατροφικής παρέμβασης. Πως θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό όταν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός; Αναλογιστείτε περιστατικά σας, όπου στο πρώτο ραντεβού έγινε σωστά και ολοκληρωμένα η διατροφική αξιολόγηση. Είμαι βέβαιη, ότι η πορεία τους δεν μπορεί παρά να στέφθηκε από επιτυχία!

Ολοκληρωμένη διατροφική αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει δίχως τις εξετάσεις αίματος

Οι εργαστηριακές αναλύσεις αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά μας όπλα, ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά. Όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο άρυρο μας, ελέγχοντας την κατάσταση θρέψης, υδάτωσης, την βιταμίνη D και την ύπαρξη ή όχι σιδηροπενικής αναιμίας έχουμε μία πρώτη εικόνα για την κατάσταση υγείας του πελάτη μας.

Οι εξετάσεις αίματος μέρος της πρώτης συνεδρίας

Εκτός φυσικά από το πρώτο ραντεβού και την διατροφική αξιολόγηση, οι εξετάσεις αίματος μας βοηθούν σε όλη την πορεία της συνεργασίας μας με τον πελάτη. Στο πρώτο ραντεβού είναι σημαντικές καθώς μπορούμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση υγείας του (αξιολόγηση – διάγνωση). Αφού καταγράψουμε τα προβλήματα υγείας του πελάτη μας μπορούμε να χτίσουμε το κατάλληλο για αυτόν διατροφικό πλάνο και να θέσουμε στόχους (στοχοθεσία). Επιπρόσθετα, οι εξετάσεις αίματος θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε τον βαθμό συμμόρφωσης του πελάτη μας στο πρόγραμμα καθώς και αν χρειαζονται αλλαγές στο διατροφικό του πλάνο καθ’ όλην την πορεία της διατροφικής παρέμβασης (έλεγχος).

Πράγματι, οι εξετάσεις αίματος είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους διαιτολόγους. Όμως, όσο βοηθητικές είναι, άλλο τόσο μπορούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα ή μπερδέματα!

Για να δούμε, σας θυμίζουν κάτι οι παρακάτω καταστάσεις;

1. Οι εξετάσεις αίματος είναι παλιές

Πόσο χρονικό διάστημα έχει παρέλθει από την στιγμή που έγιναν οι αναλύσεις; Εάν θα δεχτούμε ή όχι παλιές εξετάσεις εξαρτάται από την ηλικία του πελάτη και από το αν υπάρχουν ή όχι προβλήματα υγείας. Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας εκτός από τις νέες αναλύσεις μας είναι χρήσιμες και οι παλιές, καθώς μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την πορεία της νόσου.

2. Ο πελάτης δεν μας φέρνει εξετάσεις αίματος

Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που δεν εξετάζονται είτε από αμέλεια είτε πιο συχνά από φόβο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να βάλουμε τα όριά μας, με κατανόηση μεν αλλά και σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τον πελάτη.

3. Οι εξετάσεις δεν επαρκούν

Αρκετές φορές δεν μας φέρνουν αναλύσεις από όλους τους δείκτες που έχουμε ζητήσει. Για παράδειγμα θέλουμε να ελέγξουμε την ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας και μας φέρνουν μόνο τον σίδηρο ορού. Για έναν ολοκληρωμένο έλεγχο θα πρέπει να έχουν ελέγξει επιπλέον την φερριτίνη, την βιταμίνη B12 καθώς και το φυλλικό οξύ. Επομένως, καλό είναι να τους τονίζουμε ότι πρέπει να μας φέρνουν όλους τους δείκτες που ζητάμε.

4. Οι αναλύσεις δεν έγιναν κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Παραδείματος χάριν, δεν ήταν νηστικοί ή είχαν πιει νερό πριν την αιμοληψία ή ακόμη η επανάληψη των εξετάσεων πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό μικροβιολογικό εργαστήριο. Οι εργαστηριακές αναλύσεις δεν είναι από μόνες τους βοηθητικές αλλά αποκλειστικά και μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει συνεχώς να τους υπενθυμίζουμε.

5. Περιμένουν να τους αναλύσουμε την κατάσταση της υγείας τους

Ως διαιτολόγοι είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τους διάφορους δείκτες και τι υποδηλώνουν οι τιμές τους. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να ξέρουμε πως να ερμηνεύουμε τις εξετάσεις αίματος που μας φέρνουν. Όμως, δεν μας επιτρέπεται ούτε είναι στις αρμοδιότητές μας να κάνουμε διάγνωση. Αυτην είναι η δουλειά του θεράποντα ιατρού και οφείλουμε να το σεβόμαστε και να το ξεκαθαρίζουμε.

Καταλήγοντας

Τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαν να αποφευχθουν εάν δίναμε στους πελάτες μας έτοιμα ενημερωτικά φυλλάδια. Πιο συγκεκριμένα ένα φυλλάδιο με τις συνθήκες που θα πρέπει να τηρούνται πριν την αιμοληψία και ένα δεύτερο με μία λίστα όλων των προς ανάλυση δεικτών, στην οποία θα μπορούσαμε να τσεκάρουμε τις εξετάσεις που χρειαζόμαστε να ελεγθούν. Απλά και οργανωμένα! Ακόμη και οι εξετάσεις αίματος δεν θέλουν κόπο αλλά τρόπο! 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mahan & Escott-Stump. Krause’s Food, Nutrition, & Diet Therapy. 2004. Elsevier.

Μαρία Περπερίδη
Μαρία Περπερίδη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.