Επιστημονικά Νέα

Πώς σχετίζεται το συναισθηματικό φαγητό με την παιδική παχυσαρκία;

της Ευσταθίας Παπαδά
10 Απριλίου 2019
6819 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pos-sxetizetai-to-synaisthimatiko-fagito-me-tin-paidiki-paxysarki-a

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας είναι αυξανόμενα τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Βασικοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτήν την αύξηση είναι η αυξημένη διαθεσιμότητα ενεργειακά πυκνών τροφών καθώς και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, φαίνεται πως πέρα από τους παραπάνω παράγοντες, ατομικά στοιχεία της προσωπικότητας μπορούν να επιδράσουν άμεση στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ένα παράδειγμα είναι το συναισθηματικό φαγητό, που ορίζεται ως η τάση του ατόμου να καταναλώνει περισσότερο φαγητό ανταποκρινόμενο σε αρνητικά συναισθήματα

Συνήθως τα τρόφιμα που επιλέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, με σκοπό να προσφέρουν ευχαρίστηση αντισταθμίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Φαίνεται λοιπόν πως το συναισθηματικό φαγητό σχετίζεται θετικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε ενήλικες. Ωστόσο, η συσχέτιση αυτή για την κατηγορία των παιδιών ήταν μέχρι πρότεινος εμπειρική.

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διερεύνησε τη συσχέτιση του συναισθηματικού φαγητού με το ΔΜΣ και άλλες συνήθειες (διατροφή, φυσική δραστηριότητα, ύπνος, ώρες τηλεθέασης).

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Η μελέτη διεξήχθη σε ένα δείγμα 5426 παιδιών (54% κορίτσια, 46% αγόρια), ηλικίας 9-11 ετών από 12 χώρες σε πέντε ηπείρους. Το συναισθηματικό φαγητό, η κατανάλωση φαγητού και οι ώρες τηλεθέασης καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από τους συμμετέχοντες. Η φυσική δραστηριότητα και οι ώρες νυχτερινού ύπνου καταγράφηκαν με τη χρήση επιταχυνσιόμετρου. Ο ΔΜΣ υπολογίστηκε με βάση τη μέτρηση του ύψους και του βάρους.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Το συναισθηματικό φαγητό συσχετίστηκε θετικά με ένα ανθυγιεινό διατροφικό πρότυπο και στις 12 χώρες που συμμετείχαν, καταδεικνύοντας ότι η συσχέτιση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στις δυτικές κοινωνίες. Αντιθέτως οι θετικές συσχετίσεις μεταξύ του συναισθηματικού φαγητού με τη φυσική δραστηριότητα και τις ώρες τηλεθέασης δε διαπιστώθηκαν στους συμμετέχοντες από όλες τις χώρες.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών. Το συναισθηματικό φαγητό δε φάνηκε να συσχετίζεται με το ΔΜΣ, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση μέσω προοπτικών μελετών προκειμένου να μελετηθεί αν το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να προβλέψει την ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και παχυσαρκίας σε βάθος χρόνου.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η αξιολόγηση της συναισθηματικής κατάστασης των παιδιών και η συσχέτισή της με τις διατροφικές επιλογές τους θα πρέπει να αποτελεί σημείο προσοχής για τον επαγγελματία διαιτολόγο, καθώς φαίνεται πως το συναισθηματικό φαγητό αποτελεί συχνό φαινόμενο ήδη από την παιδική ηλικία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jalo E, Konttinen H, Vepsäläinen H, Chaput JP, Hu G, Maher C, Maia J, Sarmiento OL, Standage M, Tudor-Locke C, Katzmarzyk PT, Fogelholm M. Emotional Eating, Health Behaviours, and Obesity in Children: A 12-Country Cross-Sectional Study. Nutrients. 2019;11(2). pii: E351.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D