Επιστημονικά Νέα

Πώς ωφελεί τους ηλικιωμένους η φυσική δραστηριότητα και η υψηλή πρωτεϊνική πρόσληψη;

της Ευσταθίας Παπαδά
10 Δεκεμβρίου 2019
6918 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
pos-ofelei-tous-ilikiomenous-i-fysiki-drastiriotita-kai-i-ypsili-proteiniki-proslipsi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σύσταση του σώματος μεταβάλλεται με την ηλικία, καθώς αυξάνεται η λιπώδης μάζα (Fat Mass, FM) και μειώνεται η άλιπη μάζα σώματος (Fat Free Mass, FFM). Αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία και αναφέρεται ως σαρκοπενία, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αναπηρίας και θνητότητας. Συνεπώς, η μείωση της απώλειας μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της σαρκοπενίας, της αδυναμίας και άλλων μηχανισμών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας (Physical Activity Level, PAL), της πρόσληψης πρωτεϊνών και της FFM σε ηλικιωμένους με διαταραγμένη υγεία. Η υπόθεση ήταν ότι άτομα τα οποία έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης θα έχουν υψηλότερη FFM από όσους έχουν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και / ή καταναλώνουν λιγότερη πρωτεΐνη, υπό συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης.

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Στρατολογήθηκαν άτομα με τις παρακάτω διαταραχές (1) διαβήτης τύπου 2, (2) δυσλιπιδαιμία, (3) υπέρταση, (4) BMI <18.5, 5) BMI ≥ 25, 6) Μειωμένη γνωσιακή λειτουργία, 7) Μυϊκή αδυναμία (8) Μειωμένη περιπατητική ικανότητα. Η συνολική ενεργειακή δαπάνη υπό συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του διπλά σημασμένου νερού (Double Labeled Water Method, DLWM) και η σωματική δραστηριότητα μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα επιταχυνσιόμετρο. Η διαιτητική πρόσληψη αξιολογήθηκε με τη χρήση ενός ηχογραφημένου ημερολογίου λήψης τροφής κατά τη διάρκεια της μέτρησης της ενεργειακής δαπάνης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Από τους 303 εθελοντές που ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν τελικά αναλύθηκαν τα δεδομένα από 56 εθελοντές. Το ποσοστό της FFM συσχετίστηκε σημαντικά θετικά με την πρόσληψη πρωτεϊνών και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας μετά την προσαρμογή για την ηλικία και το φύλο. Στην ανάλυση πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης όταν συμπεριλήφθηκαν το PAL (μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα) ή η πρωτεϊνική πρόσληψη, εξηγήθηκε το 31%, 32% και 55% αντίστοιχα της μεταβολής της % FFM. Επιπλέον, η προσθήκη του PAL και της πρωτεϊνικής πρόσληψης εξήγησε το 61% και 60%, αντίστοιχα της μεταβολής της % FFM.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η πρόσληψη πρωτεΐνης πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο ή τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας θα ήταν ωφέλιμη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε ηλικιωμένα άτομα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Takae R, Hatamoto Y, Yasukata J, et al. Physical Activity and/or High Protein Intake Maintains Fat-Free Mass in Older People with Mild Disability; the Fukuoka Island City Study: A Cross-Sectional Study. Nutrients. 2019;11(11):E2595. Published 2019 Oct 29. doi:10.3390/nu11112595

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D