Επιστημονικά Νέα

Update για την παχυσαρκία και την αναπαραγωγική υγεία

01 Ιουνίου 2016
9972 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
paxisarkia kai ginaika se anaparagwgikh ilikia

Photo source: www.bigstockphoto.com

To 2016 η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ εξέδωσε τις επικαιροποιημένες θέσεις της σχετικά με την παχυσαρκία και την αναπαραγωγική ηλικία.

Παρεμβάσεις συμβουλευτικής σε παχύσαρκες γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία

Ως κυριότερα σημεία αναφέρονται η εκπαίδευση των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν για τη μητέρα ή/ και το βρέφος, το υπερβάλλον βάρος κατά την έναρξη της κύησης, η αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκειά της καθώς και η διατήρηση του βάρους που αποκτήθηκε μετά το πέρας της κύησης, αλλά και το σημαντικό όφελος που μπορεί να υπάρξει από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η παρέμβαση συμβουλευτικής σχετικά με τη βελτίωση των συνηθειών διατροφής και άσκησης σε γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος θα πρέπει να ξεκινά πριν τη σύλληψη και να συνεχίζει 12 έως και 18 μήνες μετά τον τοκετό.

Συγκεκριμένα:

  • Οι παρεμβάσεις για απώλεια σωματικού βάρους πριν την σύλληψη μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα και να μειώσουν κινδύνους, όπως ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, η προ-εκλαμψία καθώς και κάποιες συγγενείς ανωμαλίες.
  • Οι παρεμβάσεις σχετικά με τον έλεγχο της πρόσληψης βάρους κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να μειώσουν κάποιους κίνδυνους, όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, τη γέννηση βρέφους μεγάλου για την ηλικία κύησης (LGA), και μακροσωμίας, ενώ επίσης μειώνουν τον κίνδυνο για διατήρηση του επιπλέον σωματικού βάρους μετά τον τοκετό.
  • Οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται μετά τον τοκετό μπορούν να μειώσουν το βάρος που έχει αποκτηθεί κατά την κύηση καθώς και να μειώσουν τις επιπλοκές που θα μπορούσε να δημιουργήσει το υπερβάλλον βάρος σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Από την ανάλυση των υπαρχόντων στοιχείων στη βιβλιογραφία από την Ακαδημία προέκυψαν επίσης τα παρακάτω ευρήματα σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ερώτημα  Βαθμός στοιχείων/ Συμπέρασμα
Πριν τη σύλληψη 
Σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, ποια είναι τα αποτελέσματα της σκόπιμης απώλειας βάρους για το διάστημα πριν τη σύλληψη; Βαθμός V: Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να αξιολογούν τον αντίκτυπο της σκόπιμης απώλειας βάρους για το διάστημα πριν τη σύλληψη
Κατά την κύηση 
Σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που μένουν έγκυες, ποια είναι η επίδραση ενός δομημένου προγράμματος για τη διαχείριση της αύξησης του σωματικού βάρους; Βαθμός Ι: Ανάμεσα σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, ένα δομημένο πρόγραμμα φαίνεται να πετυχαίνει τη διαχείριση της αύξησης του σωματικού βάρους κατά την κύηση. Περιορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν οποιοδήποτε συνδυασμό συμπεριφοριστικής συμβουλευτικής, παρακολούθησης του βάρους, συμβουλευτικής για τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα ως μεθόδους ελέγχου της αύξησης του βάρους. Οι παρεμβάσεις που στόχευαν μόνο στη σωματική δραστηριότητα για τη διαχείριση του βάρους σας δεν φαίνεται να ήταν αποτελεσματικές στη διαχείριση της αύξησης του σωματικού βάρους.
Στις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους γυναίκες και κυοφορούν, ποια είναι η επίδραση διατροφικών παρεμβάσεων στη διαχείριση της αύξησης του βάρους κατά την κύηση; Βαθμός V: Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να αξιολογούν τον αντίκτυπο διατροφικών παρεμβάσεων στη διαχείριση της αύξησης του βάρους σε κυοφορούσες γυναίκες που στο παρελθόν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους.
Μετά τον τοκετό 
Μεταξύ των γυναικών που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη, ποια είναι η επίδραση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στο βάρος μετά τον τοκετό; Βαθμός V: Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να αξιολογούν τον αντίκτυπο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στο βάρος μετά τον τοκετό.
Μεταξύ των γυναικών που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη, ποια είναι η επίδραση ενός δομημένου προγράμματος θηλασμού κατά την περίοδο της γαλουχίας; Βαθμός ΙΙΙ: Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα δομημένο πρόγραμμα θηλασμού μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του αποκλειστικού και του μερικώς αποκλειστικού θηλασμού σε γυναίκες που ήταν παχύσαρκες πριν εγκυμοσύνη.

 Βαθμός I: Ισχυρά στοιχεία; Βαθμός II: Επαρκή στοιχεία; Βαθμός III: Περιορισμένα στοιχεία; Βαθμός IV: Γνώμη Ειδικών; Βαθμός V: Δε μπορεί να αντιστοιχηθεί βαθμός

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

AND, Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Obesity, Reproduction, and Pregnancy Outcomes, J Acad Nutr Diet. 2016;116:677-691.

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.