Επιστημονικά Νέα

Βασιλικός πολτός, βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ ενηλίκων με υπερχοληστερολαιμία;

της Ευσταθίας Παπαδά
13 Ιουνίου 2017
10869 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
basilikos poltos kai kardiageiaka

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί ένα σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων που ευθύνονται για το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Παρόλο που η διαθεσιμότητα των φαρμάκων ενάντια στην υπερχοληστερολαιμία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πολλά από αυτά συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές επικεντρώνονται σε πρωτεΐνες που υπάρχουν φυσικά σε τροφές και μπορούν να επηρεάσουν θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ χωρίς παρενέργειες.

Βασιλικός πολτός: Από τι αποτελείται;

Ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται ευρέως ανά τον κόσμο σαν διατροφικό συμπλήρωμα αλλά και στην κοσμητολογία. Αποτελείται από πρωτεΐνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες και άλλα βιοδραστικά συστατικά. Οι πρωτεΐνες που περιέχει ο βασιλικός πολτός είναι γλυκοπρωτεΐνες που συνδέονται με ολιγοσακχαρίτες και φαίνεται αυτές να συμβάλουν κυρίως στις ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού, συμπεριλαμβανομένων της αντιοξειδωτικής, της αντιφλεγμονώδους, της δερματοπροστατευτικής και της δράσης ενάντια στην υπερχοληστερολαιμία.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες του βασιλικού πολτού δεσμεύουν τα χολικά οξέα και ασκούν υποχοληστερολαιμική δράση, ωστόσο η μηχανισμός αυτός δεν έχει διαλευκανθεί. Για το λόγο αυτό πρόσφατη ερευνητική μελέτη επιδίωξε να διερευνήσει αν οι πρωτεΐνες αυτές ρυθμίζουν το λιπιδαιμικό προφίλ μέσω της βελτίωσης της συγκέντρωσης της θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης (DHEA-S).

Πώς σχεδιάστηκε η παρέμβαση;

Σαράντα υγιείς ενήλικες με ήπια υπερχοληστερολαιμία (180-200mg/dl) επιλέχθηκαν τυχαία και διαχωρίστηκαν στην ομάδα παρέμβασης (Ν=20) και στην ομάδα εικονικού σκευάσματος (Ν=20). Η ομάδα παρέμβασης έλαβε 9 κάψουλες (350 mg/κάψουλα) βασιλικού πολτού και αντίστοιχα η ομάδα εικονικού σκευάσματος έλαβε placebo. Η παρέμβαση είχε διάρκεια 3 μηνών.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Καμία σημαντική αλλαγή δεν παρατηρήθηκε στις δύο ομάδες σε καμία ανθρωπομετρική παράμετρο όπως το βάρος, η περιφέρεια μέσης και το σωματικό λίπος. Η ολική χοληστερόλη και η LDL μειώθηκαν στατιστικά σημαντικά μετά τη χορήγηση του βασιλικού πολτού. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και HDL. Επιπρόσθετα, η τρίμηνη χορήγηση βασιλικού πολτού οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των επιπέδων DHEA-S. Τέλος, δεν παρατηρήθηκε καμία ηπατική ή νεφρική βλάβη.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Η χορήγηση ενός φυσικού συμπληρώματος, όπως ο βασιλικός πολτός, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση χρόνιων παθολογικών καταστάσεων, ωστόσο για την τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας τέτοιου είδους σκευσμάτων είναι απαραίτητη η διεξαγωγή κλινικών μελετών με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, προκειμένου να διερευνηθεί επακριβώς ο μηχανισμός δράσης.

 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Chiu HF, Chen BK, Lu YY, Han YC, Shen YC, Venkatakrishnan K, Golovinskaia O, Wang CK. Hypocholesterolemic efficacy of royal jelly in healthy mild hypercholesterolemic adults. Pharm Biol. 2017 Dec;55(1):497-502.

Ευσταθία Παπαδά
Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D