Επιστημονικά Νέα

Θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή και οστεοπόρωση

07 Σεπτεμβρίου 2016
733 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Θεραπεία με γλυκοκορτικοειδή και οστεοπόρωση

Photo source: www.shutterstock.com

Η χορήγηση γλυκοκορτικοειδών αποτελεί θεραπεία εκλογής για πολλές ασθένειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη τέτοιων φαρμάκων είναι πολλές και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η οστεοπόρωση, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, η υποκαλιαιμία, η υπεργλυκαιμία, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, η αύξηση του βάρους, η κατακράτηση υγρών, η εύκολη δημιουργία μώλωπων, η ευαισθησία στις μολύνσεις και άλλα. Παρά την εκτεταμένη χρήση αυτών των φαρμάκων, οι ασθενείς σπάνια προειδοποιούνται για τις ανεπιθύμητες συνέπειες.

Έτσι, η λήψη γλυκοκορτικοειδών αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης και μη τραυματικής οστεονέκρωσης, που έχουν ως αποτέλεσμα βλάβες στο σκελετό. Οι παράγοντες κινδύνου για κάτι τέτοιο είναι η αυξημένη ηλικία, η μεγάλη διάρκεια της θεραπείας και η μεγάλη δόση αυτής, ο χαμηλός Δείκτης Μάζας Σώματος , η υποκείμενη νόσος, οι συχνές πτώσεις και τα κατάγματα του σκελετού. Τα γλυκοκορτικοειδή επιδρούν στους οστεοβλάστες και στους οστεοκλάστες, μειώνοντας την παραγωγή τους από τον οργανισμό, αυξάνοντας τον κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) των οστεοβλαστών και αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής των οστεοκλαστών.

Σε ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, η κρεατινίνη και το ασβέστιο, πέρα από τη γλυκόζη, το κάλιο και το λιπιδαιμικό προφίλ. Ο αλγόριθμος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη των καταγμάτων φαίνεται να υποεκτιμά τον κίνδυνο σε αυτούς τους ασθενείς, ενώ τα διφωσφονικά αποτελούν την θεραπεία πρώτης γραμμής για τέτοιες περιπτώσεις. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν πως δεν πρέπει να χάνεται χρόνος: από τη στιγμή της έναρξης της θεραπείας με γλυκοκορτικοειδή (>10 mg για πάνω από 90 μέρες) θα πρέπει να γίνεται έναρξη και αντι-καταγματικής θεραπείας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Weinstein RS.Glucocorticoid-induced osteoporosis and osteonecrosis. Endocrinol Metab Clin North Am. 2012 Sep;41(3):595-611.

  • Μαρκέλλα Συμεοπούλου
    Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Μαρκέλλα Συμεοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση (M.Sc-MedSci) στην Παχυσαρκία και Διαχείριση Βάρους. Εργάζεται στην Πάτρα στο Διαιτολογικό γραφείο- Διατροφικό εργαστήρι Ευτροφία.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.