Blog

Οnline Συνεδρίες για Επαγγελματίες Διαιτολόγους

της Βίκυς Αγαθοκλέους
20 Απριλίου 2023
7701 Προβολές
5 λεπτά να διαβαστεί
mouse euro

Photo source: www.canva.com

Οι συνεδρίες εξ’ αποστάσεως ή αλλιώς online συνεδρίες είναι κάτι που υπήρχε πολύ πιο πριν ειδικότερα στο εξωτερικό όμως βλέπουμε να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σήμερα, ακόμα και στον κλάδο της διαιτολογίας. Αφορμή της αυξημένης ζήτησης και χρήσης των εξ’ αποστάσεως συνεδριών έγινε η πανδημία του covid-19 όπου άλλαξε πολλά από τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Οι διαιτολογικές συνεδρίες εξ ΄αποστάσεως έγιναν σχεδόν απαραίτητες αφού η ανάγκη για περιορισμό στο σπίτι οδήγησε στην χρήση των online συνεδριών έτσι ώστε να συνεχιστεί κανονικά η διατροφική παρακολούθηση των ασθενών. Η εξ’ αποστάσεως συνεδρίες ενσωματώνονται πλέον σαν υπηρεσία ενός διαιτολόγου αφού προσφέρουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα όπως οι συνεδρίες δια ζώσης ακολουθώντας την ίδια λογική και διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη διαθεσιμότητα σε εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο επαγγελματίας υγείας ώστε να πετύχει τη καλύτερη επικοινωνία και παρακολούθηση των διαιτώμενων του.

Παρακάτω, παρουσιάζονται μερικά από τα πιο γνωστά διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει ένας διαιτολόγος για τις εξ ’αποστάσεως συνεδρίες του.

Viber

Το Viber είναι μέλος του Ομίλου Rakuten και είναι μια δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή messenger που επιτρέπει στους χρήστες της να είναι συνδεδεμένοι με οποιοδήποτε στον κόσμο μέσω της σύνδεσης τους στο Internet (Wi-Fi ή πρόγραμμα δεδομένων). Συγκεκριμένα, επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις, φωνητικές κλήσεις, ομαδικές συνομιλίες, να ανταλλάσσουν γραπτά μηνύματα, ηχητικά μηνύματα, εικόνες, αρχεία, αυτοκόλλητα (stickers) και βίντεο είτε μέσω των κινητών συσκευών είτε του υπολογιστή. Το Viber ενεργοποιείται μέσω του αριθμού κινητού τηλεφώνου του χρήστη όπου λαμβάνει δωρεάν μήνυμα με κωδικό επιβεβαίωσης στο κινητό είτε κωδικό ενεργοποίησης στον υπολογιστή. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζονται πληροφορίες σύνδεσης για τη συγκεκριμένη εφαρμογή και μπορεί ο χρήστης να επιλέξει επαφές από τον κατάλογο του τηλεφώνου του ή να προσθέσει νέες επαφές μόνο αν γνωρίζει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου. Με το Viber υπάρχει η δυνατότητα ο χρήστης να βλέπει όσους χρήστες είναι ενεργοί (online) εκείνη τη στιγμή αλλά και πότε ήταν ενεργοί τελευταία φορά. Ο χρήστης μπορεί επίσης να επικοινωνεί με ασφάλεια αφού υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης κρυπτογράφησης των γραπτών μηνυμάτων, φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων, φωτογραφιών, βίντεο και ομαδικών συνομιλιών, να επιλέγει επαφές που εμπιστεύεται, να κρύψει συγκεκριμένες συνομιλίες από την οθόνη αλλά και να διαγράψει οποιοδήποτε γραπτό ή φωνητικό μήνυμα ακόμα και μετά την αποστολή του.

https://www.viber.com/en/

WhatsApp

Το WhatsApp είναι και αυτή μια δωρεάν εφαρμογή messenger που επιτρέπει στους χρήστες της να επικοινωνούν μέσω της σύνδεσης τους στο internet είτε μέσω του Wi-Fi είτε μέσω των δεδομένων του κινητού. Η εφαρμογή αυτή εξαγοράστηκε το 2014 από την εταιρεία Facebook και είναι μια από τις πιο δημοφιλής εφαρμογές messenger με πάνω από 2 δισ. εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως. Με την εφαρμογή WhatsApp ο χρήστης μπορεί να ανταλλάξει μηνύματα (γραπτά ή φωνητικά), κλήσεις (ατομικές ή ομαδικές), φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα, τοποθεσία, αυτοκόλλητα (stickers) και επαφές με άλλους χρήστες ακόμα και αν βρίσκονται σε άλλη χώρα. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο σε κινητές συσκευές αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπολογιστή. Το WhatsApp χρησιμοποιεί και αυτό όπως το Viber τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του χρήστη για τη δημιουργία λογαριασμού και επιτρέπει τη χρήση της λίστας με τις επαφές του τηλεφώνου του για γρήγορη και εύκολη σύνδεση. Φυσικά, και αυτή η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα κρυπτογράφησης αλλά και τη δυνατότητα μπλοκαρίσματος αγνώστων που θα ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί με άλλον χρήστη. Ο χρήστης με την εφαρμογή του WhatsApp έχει τη δυνατότητα να διαγράψει μηνύματα από όλες τις συσκευές αλλά και να κρύψει την ανάγνωση μηνυμάτων. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του WhatsApp έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μηνύματα ακόμα και αν ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος μέχρι την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, να δείχνει πότε κάποιος είναι διαθέσιμος για συνομιλία ή αν βρίσκεται εκτός σύνδεσης αλλά και να μπορεί να αποκρύψει κάποιος την κατάσταση σύνδεσης του γενικά. Τέλος, το WhatsApp διαφέρει από το Viber ως προς τη δυνατότητα του χρήστη να δημιουργεί Ιστορίες με τη βοήθεια της κάμερας.

https://www.whatsapp.com/

Messenger

Το messenger είναι μια δωρεάν* εφαρμογή επικοινωνίας για συνομιλίες στο Facebook, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, φωνητικών κλήσεων, βιντεοκλήσεων, και ομαδικών βιντεοκλήσεων από οπουδήποτε με οποιοδήποτε είτε μέσω του κινητού ή υπολογιστή ή tablet. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δίνει επίσης τη δυνατότητα στο χρήστη να συνδεθεί με τους φίλους του και σε άλλες εφαρμογές όπως το Instagram για να συνομιλήσουν είτε με μήνυμα ή κλήση. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ενός συγκεκριμένου μηνύματος στο οποίο ο χρήστης επιθυμεί να απαντήσει ή να προωθήσει απευθείας από τη συνομιλία αλλά και να επιλέξει χρώματα, θέματα, emoji, αυτοκόλλητα και φίλτρα προσώπου για τις πιο προσωπικές συζητήσεις. Η εφαρμογή του messenger δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να συνδεθεί απευθείας με επιχειρήσεις, να κοινοποιήσει την τοποθεσία του, να χρησιμοποιήσει τις δημοσκοπήσεις αλλά και να επιλέξει τα άτομα με τα οποία επιθυμεί να επικοινωνήσει. Τέλος, με αυτή την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα πληρωμών αλλά διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ.

*ισχύουν χρεώσεις δεδομένων

https://www.messenger.com/

Skype

Το Skype είναι μια εφαρμογή (πρόγραμμα) της Microsoft, που επιτρέπει σε ανθρώπους από όλο το κόσμο να επικοινωνούν. Συγκεκριμένα, έχει τη δυνατότητα να συνδέει άτομα οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω κινητού τηλεφώνου, υπολογιστή ή του Alexa. Υπάρχει η δυνατότητα συνομιλίας είτε ομαδικής είτε έναν προς έναν, φωνητικών κλήσεως, βιντεοκλήσεων, ανταλλαγή μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων, ιδιωτικών συνομιλιών, καταγραφή κλήσεων και ζωντανών υπότιτλων καθώς και χρήση κοινής οθόνης. Η χρήση του Skype είναι δωρεάν για τους χρήστες που επικοινωνούν μέσω βιντεοκλήσεων, φωνητικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων και με ανταλλαγή αρχείων. Ωστόσο, υπάρχει πολύ χαμηλή χρέωση στις περιπτώσεις κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων προς οποιοδήποτε δίκτυο (σταθερό και κινητό) τηλεφωνίας από οπουδήποτε στον κόσμο.

https://www.skype.com/en/

Zoom

Το Zoom είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν δωρεάν από οποιαδήποτε συσκευή συνδέεται με το internet (κινητό, tablet, υπολογιστή) από οπουδήποτε ανταλλάσσοντας εικόνα, ήχο, αρχεία, συνδέσμους, μηνύματα και άμεση κοινή χρήση οθόνης. Είναι μια εύκολη εφαρμογή για ομαδική επικοινωνία τηλεδιασκέψεων με δυνατότητα μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, φιλική προς τον χρήστη, με πολύ καλή ποιότητα εικόνας και ήχου, με δυνατότητα κοινής χρήσης περιεχομένου αλλά και τη δυνατότητα συντονισμού και διαχείρισης των συμμετεχόντων (π.χ απενεργοποίηση της ομαδικής ή ιδιωτικής συνομιλίας). Το Zoom λειτουργεί χωρίς την απαίτηση εγγραφής μέλους για τους συμμετέχοντες αφού απλά ο οργανωτής θα αποστείλει έναν σύνδεσμο όπου με την επιλογή του γίνεται η συμμετοχή και η καταχώρηση ενός ονόματος. Το λογισμικό παρέχεται δωρεάν και αλλάζει ανάλογα με τις υπηρεσίες όπου μπορεί να υπάρξει χρέωση. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη εφαρμογή παρουσίασε κάποια ζητήματα ως προς την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών της στο παρελθόν ωστόσο η ίδια εταιρεία αντιμετωπίζει τα ζητήματα για τη διασφάλιση της ασφαλείας της εφαρμογής.

https://zoom.us/

Hangouts

Το Hangouts είναι πλατφόρμα επικοινωνίας της Google, η οποία έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, γραπτών μηνυμάτων, κλήσεων (μέσω Wi-Fi ή δεδομένων), φωνητικών κλήσεων αλλά και βιντεοκλήσεων με την εγκατάσταση ενός επιπλέον λογισμικού, τηλεδιασκέψεων, ανταλλαγή αρχείων και αναζήτηση επαφών. Η πλατφόρμα αυτή είναι δωρεάν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητές συσκευές αλλά και σε υπολογιστή, έχει τη δυνατότητα αυτόματου συγχρονισμού μεταξύ των συσκευών του χρήστη και μπορεί ο χρήστης να δει μια ειδοποίηση και να καταργηθεί στις άλλες του συσκευές. Το Google hangouts μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μέσω εφαρμογής στη συσκευή του χρήστη είτε απευθείας από ενεργό λογαριασμό του χρήστη στην google (π.χ gmail). Ο χρήστης μπορεί να καλέσει άλλον χρήστη του Hangouts δωρεάν σε οποιοδήποτε αριθμό οπουδήποτε στον κόσμο αλλά και να στείλει μήνυμα στις επαφές του ακόμα και αν είναι αποσυνδεδεμένοι.

https://hangouts.google.com/

Google meet

Το Google meet είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Google για όλους με σκοπό ασφαλείς βιντοσυσκέψεις υψηλής ποιότητας για ομάδες έως 250 ατόμων. Με το Google meet οι συσκέψεις γίνονται από οπουδήποτε μέσω οποιαδήποτε συσκευής (πχ. υπολογιστή, κινητά) χωρίς να απαιτείται κάποιο λογισμικό, παρέχοντας τη δυνατότητα ζωντανών υπότιτλων από την αναγνώριση ομιλίας της Google καθιστώντας την εφαρμογή περισσότερο προσβάσιμη (διατίθεται μόνο στα Αγγλικά). Δίνετε η δυνατότητα ελέγχου ως προς τα άτομα που θα λάβουν μέρος στη σύσκεψη τα οποία εγκρίνει ο κάτοχος της σύσκεψης ενώ οι εγγραφές είναι πολύ εύκολες. Οι βιντοσυσκέψεις του Google meet είναι κρυπτογραφημένες και τα στοιχεία του χρήστη καθώς και το απόρρητο του είναι διασφαλισμένα με τα ίδια μέσα προστασίας που χρησιμοποιεί η Google. Οι χρήστες του Google meet μπορούν να κάνουν χρήση κοινής οθόνης παρουσιάζοντας έγγραφα, διαφάνειες προβάλλοντας ολόκληρη την οθόνη ή απλώς ένα παράθυρο.

https://meet.google.com/

Συμπερασματικά

Οι εξ’ αποστάσεως συνεδρίες αποτελούν ιδανική και ολοκληρωμένη λύση για άτομα τα οποία δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να βρεθούν στο γραφείο ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου. Ειδικά, στις μέρες της πανδημίας του covid-19 όπου η μετακίνηση είναι πιο περιορισμένη. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί ένας επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει ώστε να αναπτύξει σωστά και αποτελεσματικά την εξ’ αποστάσεως διαιτολογική υπηρεσία του. Αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τον ίδιο τον διαιτολόγο αλλά και τον ασθενή αφού μπορεί να υπάρξει παροχή βοήθειας και επικοινωνίας ανεξάρτητα της απόστασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Viber Media S.à r.l. (2010) Viber Messenger - Free Video Calls & Group Chats (updated on November 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 15 th November 2020.
Available at: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.viber.voip&hl=en&gl=US

WhatsApp Inc. (2009) WhatsApp Messenger (updated on December 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 10 th November 2020. Available at:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whatsapp

Facebook. (2011) Messenger – Text and Video Chat for Free (updated on November 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 1 st December 2020. Available at:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.orca

Skype. (2003) Skype - free IM & video calls (updated on November 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 22 nd November 2020. Available at:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.skype.raider&hl=en&gl=US

Zoom.us (2011) ZOOM Cloud Meetings (updated on November 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 18 th November 2020. Available at:
https://play.google.com/store/apps/details?id=us.zoom.videomeetings&hl=en&gl=US

Google LLC. (2013) Hangouts (updated on November 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 26 th November 2020. Available at:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.talk&hl=en&gl=US

Google LLC. (2017) Google Meet - Secure Video Meetings (updated on December 2020) [Mobile app]. Google Play Store, accessed on 5 th December 2020. Available at:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.meetings&hl=en&gl=US

Βίκυ Αγαθοκλέους
Βίκυ Αγαθοκλέους Κλινική Διαιτολόγος (MSc) - Διατροφολόγος (BSc)