Επιστημονικά Νέα

Αρκούν μόνο η Δίαιτα και η Διατροφή για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας;

28 Μαρτίου 2023
2421 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diaita paxysarkia

Photo source: www.canva.com

Είναι γεγονός πως η Παιδική Παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα οξύτερα προβλήματα Δημόσιας υγείας σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Πρόσφατα, διεξήχθη μία μελέτη που για πρώτη φορά χαρτογραφεί τα περίπλοκα μονοπάτια που οδηγούν στην παχυσαρκία στην παιδική ηλικία.

Πώς σχεδιάστηκε η Μελέτη;

Η μελέτη, που συντονίστηκε από το Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine τις προηγούμενες μέρες, βασίστηκε σε δεδομένα από το «Growing up in Australia: The Longitudinal Study of Australian Children», ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα με περισσότερα από 10.000 Αυστραλιανά παιδιά.

Μία ομάδα κορυφαίων επιστημόνων από τα πεδία της επιστήμης δεδομένων, της βιολογίας, της παιδιατρικής και της δημόσιας υγείας, πέρασε σχεδόν δύο χρόνια χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας στατιστικά μοντέλα (Bayesian network modeling) και αναλυτές για να ξεμπερδέψει ένα σύνθετο δίκτυο από αιτιακούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους αλληλεπιδρούν.

 "Πρόκειται για μια πραγματικά διεπιστημονική έρευνα. Τα δεδομένα από μόνα τους δεν είναι ποτέ αρκετά για να αποκαλύψουν το περίπλοκο σύνολο παραγόντων αλληλεπίδρασης που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία. Αλλά συνδυάζοντας τις δεξιότητες των μαθηματικών και των επιστημόνων υπολογιστών με ειδικούς σε θέματα παχυσαρκίας και διατροφής, μπορέσαμε να προβλέψουμε και μοντελοποιήστε αυτό που δεν έχει διατυπωθεί ποτέ με σαφήνεια -- δείχνοντας τη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ πολλαπλών παραγόντων  και πώς αυτοί παίζουν με την πάροδο του χρόνου για τα παιδιά και τις οικογένειες», δήλωσε ο Cripps, Διευθυντής Τεχνολογίας στο Human Technology Institute.

Ποιά τα Απτελέσματα;

Η συγκεκριμένη Μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν ολοκλήρωσαν το γυμνάσιο και ζουν με κοινωνικά μειονεκτήματα, ήταν πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα μέσα της εφηβείας. Η ολοκλήρωση του γυμνασίου είναι ένας ισχυρός δείκτης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και ουσιαστικά δείχνει να διαδραματύζει σημαντικό ρόλο στον ΔΜΣ των γονέων και κατ'επέκταση και στον ΔΜΣ των παιδιών τους.

Άλλα Σημαντικά ευρήματα:

Για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών, οι πιο σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ΔΜΣ του παιδιού ήταν το βάρος γέννησης και ο ΔΜΣ των γονέων. Μετά την ηλικία των 8 ετών (8-10), η δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο έγινε σημαντικός παράγοντας για την παχυσαρκία.

Υπάρχουν επίσης διαφορετικές επιρροές στον τρόπο με τον οποίο ξοδεύεται και επηρεάζεται ο ελεύθερος χρόνος για τα αγόρια έναντι των κοριτσιών. Για τα αγόρια, τα περισσότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια οδηγούν σε λιγότερο ενεργό ελεύθερο χρόνο. Για τα κορίτσια, η καλύτερη ποιότητα ύπνου οδηγεί σε μεγαλύτερο χρόνο ύπνου και πιο ενεργό ελεύθερο χρόνο.

Ποιά τα Συμπεράσματα για τον Επαγγελματία Διαιτολόγο;

  • Η παιδική παχυσαρκία είναι σε μεγάλο βαθμό υποπροϊόν της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης
  • Το επίπεδο γυμνασίου γονέων (τόσο από τον πατέρα όσο και από τη μητέρα) σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία
  • Σε ηλικίες κάτω των 8 οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην Παχυσαρκία είναι το βάρος γέννησης και ο ΔΜΣ των γονέων, ενώ αργότερα πολύ σημαντικός δείνχει να είναι και ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών και η αξιοποίησή του.

Γεγονός είναι, πως η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα και ειδικά η παιδική παχυσαρκία, για αυτό και είναι αναγκαίο να ερευνηθούν περισσότερο τα αίτια που οδηγούν σε αυτή.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Wanchuang Zhu, Roman Marchant, Richard W. Morris, Louise A. Baur, Stephen J. Simpson, Sally Cripps. Bayesian network modelling to identify on-ramps to childhood obesityBMC Medicine, 2023; 21 (1) DOI: 10.1186/s12916-023-02789-8

 

University of Sydney. (2023, March 21). Diet and exercise programs alone won't tackle childhood obesity: Childhood obesity is complex and requires complex solutions. ScienceDaily. Retrieved March 25, 2023 from www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230321132514.htm
 
 
 
Γιώργος Καραμανιώλας
Γιώργος Καραμανιώλας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (c) Msc

Ο Γιώργος Καραμανιώλας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδικός Άσκησης στη Διαχείριση Βάρους και Επιστημονικός Συνεργάτης του medNutrition. Αυτή τη στιγμή, πραγματοποιεί το μεταπτυχιακό του στο τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης. Πάθος του η Διατροφή, η Άσκηση και η Υγεία γενικότερα.