Blog

Διπλασιάζονται οι Θάνατοι που οφείλονται στο Αλκοόλ

του Γεώργιου Σαλταούρα
10 Μαρτίου 2023
17076 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
alkool-kai-diavitis

Πηγή: www.healthline.com

Σύμφωνα με τους ερευνητές με δεδομένο ότι είναι γνωστό ότι τα πιστοποιητικά θανάτου συχνά αποτυγχάνουν να αναδείξουν τη συνεισφορά του αλκοόλ, η θνησιμότητα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ στις Η.Π.Α. πιθανώς είναι μεγαλύτερη από αυτή που προτείνεται από τα πιστοποιητικά θανάτου και μόνο

Ανησυχητική είναι η αύξηση των θανάτων στις Η.Π.Α. που οφείλονται στο αλκοόλ, καθώς διπλασιάστηκαν μεταξύ 1999 και 2017.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Alcoholism: Clinical & Experimental Research, οι θάνατοι λόγω κατανάλωσης αλκοόλ ανήλθαν σε 72,558 το 2017 (ποσοστό 3% των συνολικών θαάτων) σε σχέση με 35,914 το 1999. Οι μισοί από τους θανάτους το 2017 προήλθαν είτε από ασθένειες του ήπατος είτε από υπερβολική δόση αλκοόλ, με ή χωρίς χρήση άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Συνολικά, περίπου 1 εκατομμύριο θάνατοι μεταξύ 1999 και 2017 οφείλονταν στην κατανάλωση αλκοόλ. Τα ποσοστά θανάτων ήταν αυξημένα σε άνδρες, άτομα 45-74 ετών και σε συγκεκριμένες φυλές. Ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα ποσοστά του 1997 παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από έγκριτες βάσεις δεδομένων των Η.Π.Α. που περιέχουν τα πιστοποιητικά θανάτων πολιτών των Η.Π.Α., όπου καταγράφονται οι αιτίες που προκαλούν τους θανάτους. Βέβαια, σύμφωνα με τους ερευνητές «με δεδομένο ότι είναι γνωστό ότι τα πιστοποιητικά θανάτου συχνά αποτυγχάνουν να αναδείξουν τη συνεισφορά του αλκοόλ, η θνησιμότητα λόγω κατανάλωσης αλκοόλ στις Η.Π.Α. πιθανώς είναι μεγαλύτερη από αυτή που προτείνεται από τα πιστοποιητικά θανάτου και μόνο». Αυτό σημαίνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην αναφέρεται ως αιτία θανάτου και τελικώς το αλκοόλ να στοιχίζει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους.

Στατιστικά στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν διαφορετικές τάσεις στην καταναλωση αλκοόλ. Ενώ τα ποσοστά στους άνδρες είναι σταθερά, υπήρξε αύξηση 10% στις γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ και 25% στις γυναίκες που κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ (το λεγόμενο binge drinking). Ακόμη, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα άνω των 50 ετών.

Το αλκοόλ χαρακτηρίζεται ως «αναισθητικό» από τον Alex Dimitriu του Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine που σε κάνει «να αισθάνεσαι λιγότερα» ενώ χρησιμοποιείται και ως «μάσκα πίσω από την οποία η κοινωνία κρύβει τα προβλήματά της».

Σημαντική αύξηση στους θανάτους που προκαλούνται από το αλκοόλ

Σχεδόν 50% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω χρήσης αλκοόλ, με κύριο στοιχείο τη μεγάλη αύξηση εισαγωγών στις γυναίκες. Άλλη μελέτη έδειξε ότι μεταξύ 2000 και 2015 τα περιστατικά κίρρωσης του ήπατος αυξήθηκαν κατά 35%, όπως και οι θάνατοι από την ασθένεια αυτή. Ακόμη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Αλκοόλ των Η.Π.Α. (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism), κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 88.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους από λόγω χρήσης αλκοόλ στις Η.Π.Α., ενώ το 2014 το 31% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα οφειλόταν στην υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι «οι αρνητικές συνέπειες του αλκοόλ αναγνωρίζονται πλέον περισσότερο» και ότι «το αλκοόλ είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε περιπτώσεις αυτοκτονιών, που επίσης αυξάνονται», γεγονός που δείχνει τη σημασία του να αναδεικνόυμε τον αρνητικό ρόλο της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία μας.

Τι μπορεί να προκαλεί την αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ;

Ο Alex Dimitriu αναφέρει ότι το άγχος και το στρες παίζουν καταλυτικό ρόλο. «Ίσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή οι περισσότερες ώρες εργασίας, προκαλούν άγχος. Επίσης, τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια». Άλλος λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη επικοινωνίας με οικογένεια και φίλους.

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr