Επιστημονικά Νέα

Πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου φυτού στην απώλεια βάρους

της Μέμας Λαμπροπούλου
14 Φεβρουαρίου 2017
9285 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xymos vatomouro me spanaki

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας εξέτασαν ένα νέο είδος συμπληρώματος για πιθανά οφέλη στην απώλεια βάρους και άλλες μεταβολικές παραμέτρους μέσα από μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων.

Τριάντα οκτώ (38) συνολικά γυναίκες ηλικίας 40-65, με αυξημένο ΔΜΣ (25-33 kg/m2) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 19 ατόμων, μία ομάδα ελέγχου και μία ομάδα παρέμβασης. Η ομάδα παρέμβασης λάμβανε καθημερινά ένα υγρό συμπλήρωμα χυμού βατόμουρου ενισχυμένο με 5γρ εκχύλισματος από σπανάκι σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχουν που λάμβανε σκέτο χυμό βατόμουρου. Το εκχύλισμα από σπανάκι περιείχε τμήματα των μεμβρανών του φυτού, οι οποίες με την σειρά τους περιέχουν βιοδραστικά συστατικά με την ονομασία θυλακοειδή. Την πρώτη και την τελευταία μέρα της παρέμβασης οι εθελοντές προσήλθαν στο ερευνητικό κέντρο όπου τους παραχωρήθηκε πρωινό και κυρίως γεύμα και λήφθηκαν δείγματα αίματος σε διάφορα χρονικά σημεία για τον προσδιορισμό διάφορων μεταβολικών δεικτών. Οι εθελοντές ακόμα συμπλήρωσαν δείκτες οπτικής αξιολόγησης (VAS) των αισθημάτων πείνας και κορεσμού.

Τί έδειξαν τα αποτελέσματα;

Μετά από 3 μήνες, η ομάδα παρέμβασης έχασε σημαντικά περισσότερο βάρος (5,0 ±2,3 kg) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (3,5 ±2,3 kg) ενώ σημείωσε και στατιστικά μεγαλύτερες μειώσεις στην ολική και την LDL χοληστερόλη. Από τους λοιπούς δείκτες, παρατηρήθηκε μια καθυστερημένη αύξηση της ορμόνης GLP-1 (που συμμετέχει στην σηματοδότηση του αισθήματος του κορεσμού και στο σύστημα επιβράβευσης από το φαγητό) με το πέρας του γεύματος. Τέλος, οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης δήλωσαν μικρότερη τάση για γλυκό και για σοκολάτα με το πέρας του γεύματος.

Ποιό είναι το συμπέρασμα;

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι ερευνητές, τα παραπάνω αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της ιδιότητας του συμπληρώματος θυλακοειδών να μειώνει το αίσθημα της πείνας και την τάση για γλυκά, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε, δεν είναι μεγάλη και απότομη, πράγμα που δείχνει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί συνοδευτικά ενός προγράμματος διατροφής. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διεξάγεται σε ανθρώπους και είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν περισσότερες μελέτες που να επιβεβαιώνουν τις πρώτες αυτές ενδείξεις και να εντοπίσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το συμπλήρωμα προκαλεί τις μεταβολικές αυτές αλλαγές.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Montelius C, Erlandsson D, Vitija E, Stenblom EL, Egecioglu E, Erlanson-Albertsson C. Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women. Appetite. 2014 Oct;81:295-304

Λαμπροπούλου Μέμα
Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN