Νομοθεσία

Επίσημη απόφαση για τα τεστ δυσανεξίας

της Όλγας Δέδε
01 Σεπτεμβρίου 2016
124002 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Επίσημη απόφαση για τα τεστ δυσανεξίας

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η απόφαση του Ανδρέα Ξανθού “ως προς το θέμα των μηχανημάτων ελέγχου τροφικής δυσανεξίας” κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να καταρρίψει τους μύθους και να οριοθετήσει τη χρήση των τεστ δυσανεξίας, αποτρέποντας τη χρήση τους για απώλεια βάρους

Πηγή: virus.com.gr

Μεγάλη απήχηση είχαν στο κοινό τα τέστ δυσανεξίας και όλο και περισσότεροι έβρισκαν εκεί τη λύση για να χάσουν βάρος. Το κατά πόσο ήταν μια τεκμηριωμένη μέθοδος και θεωρία στην απώλεια βάρους απασχόλησε τον επιστημονικό χώρο. Τα τέστ δυσανεξίας ήταν τέστ που γίνονταν είτε με τη χρήση ηλεκτρισμού, είτε με εξέταση αίματος και έδειχναν ποιά τρόφιμα "παχαίνουν" κάποιον. Το πιο σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι τα τέστ και το διαιτολόγιο που σχεδιάζεται με βάση τα αποτελέσματα δε πραγματοποιούνται από επαγγελματίες διαιτολόγους.

Η Ένωση Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος από την αρχή είχε πάρει θέση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα λέγοντας πως πλήν των ιατρικών μεθόδων δεν υπάρχει άλλη επιστημονική μέθοδος ώστε να αναγνωριστούν οι δυσανεξίες ή οι αλλεργίες. Επίσης υπήρχε σαφής θέση ως προς το ότι δε μπορεί να επηρεάσει το βάρος μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία. Μετά από πολλές κινήσεις για τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού το Υπουργείο Υγείας έβγαλε επίσημη ανακοίνωση που αφορά τα τέστ δυσανεξίας και το βιοσυντονισμό.

Η κύρια ανακοίνωση είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική βάση στα τέστ δυσανεξίας και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της τροφικής υπερευαισθησίας και του βασικού μεταβολισμού ή του σωματικού βάρους. Τέλος τονίζεται ότι ο σχεδιασμός διαιτολογίου μπορεί να γίνει μόνο από πτυχιούχο διαιτολόγο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας.

test dysanexias anakoinwsh

 

Όλγα Δέδε
Όλγα Δέδε Διαιτολόγος - Διατροφολόγος