Επιστημονικά Νέα

Αντιφλεγμονώδης Διατροφή: αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
20 Ιανουαρίου 2021
7098 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Rheumatoid Arthritis

Photo source: www.canva.com

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια αυτοάνοση ασθένεια με πόνους στις αρθρώσεις και με σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Επηρεάζει το 1% του δυτικού πληθυσμού και είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες και ηλικιωμένους. Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής σε μία τέτοια ασθένεια; Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα τρόφιμα πιθανόν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ασθένειας όπως το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά σε αντίθεση με τα ω3 λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά που φαίνεται να βοηθάνε. 

Σε αυτή την κλινική δοκιμή ερευνητές από τη Σουηδία μελέτησαν με αντικειμενικά στοιχεία την επίδραση της αντιφλεγμονώδους διατροφής στην εξέλιξη της ασθένειας. Συγκεκριμένα, σχεδίασαν μία διατροφή βασισμένη στα τρόφιμα που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες (ADIRA) και τη συνέκριναν με την τυπική σουηδική διατροφή (ομάδα έλεγχου) που είναι υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή ADIRA είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά, φυτικές ίνες και προβιοτικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 άτομα στα οποία παρείχαν πάνω από το 50% των τροφίμων που χρειαζόταν να καταναλώνουν ημερησίως: τα 25 ξεκίνησαν με την διατροφή παρέμβασης (ADIRA) για 10 εβδομάδες, ακολούθησαν 4 εβδομάδες ως περίοδος wash out και αμέσως μετά άλλες έκαναν για 10 εβδομάδες τη διατροφή της ομάδας ελέγχου. Το ανάποδο συνέβη στα άλλα 25 άτομα, κατά τυχαίο τρόπο.

Διάφοροι παράγοντες αξιολογήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, όπως ο τρόπος ζωής, η φάση της νόσου με ειδικούς κλινικούς δείκτες, το βάρος καθώς και οι διατροφικές συνήθειες ως προς τη συμμόρφωση με τα αντίστοιχα διατροφικά σχήματα. Η  αξιολόγηση της διατροφής τους κατά τη διάρκεια της κάθε παρέμβασης έγινε με FFQ και τριήμερη καταγραφή και έδειξε μια σχετικά καλή συμμόρφωση (κατά 80%). Περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη διατροφή μπορείτε να δείτε εδώ

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εξετάστηκαν οι ειδικοί κλινικοί δείκτες όπως η αξιολόγηση 28 αρθρώσεων (Disease Activity Score in 28 joints),μία οπτική αναλογική κλίμακα για τη γενική υγεία καθώς και συγκεκριμένα ο ειδικός δείκτης ESR (DAS28-ESR)  και CRP (DAS28-CRP). 

Δε βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στον δείκτη ESR ανάμεσα στην ομάδα παρέμβασης και την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, το ESR ήταν σημαντικά χαμηλότερο μετά την περίοδο της διατροφής παρέμβασης (ADIRA), ενώ δεν είχε καμία αλλαγή ο δείκτης με τη διατροφή της ομάδας ελέγχου. Αντίστοιχα αποτελέσματα έδειξε και η ανάλυση για τη CRP, με μικρότερες τιμές μετά την περίοδο της διατροφής παρέμβασης. 

Παράλληλα, 56% των συμμετεχόντων είχαν κατά τη διατροφή παρέμβασης λιγότερο πόνο σε αρθρώσεις σε σχέση με το 36% των συμμετεχόντων κατά τη διατροφή της ομάδας ελέγχου. 

Τέλος, υπήρξε μόνο μία τάση καλύτερης συνολικής υγείας - όπως αποτυπώθηκε από την οπτική αναλογική κλίμακα - μετά την περίοδο της διατροφής παρέμβασης.

Ποια τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε, πως συγκεκριμένες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να φέρουν βελτίωση σε δείκτες της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας. Η "αντιφλεγμονώδης διατροφή" συνδυάζει πολλά επιμέρους στοιχεία που επιβεβαιώνονται από τη βιβλιογραφία, όπως τα ω3 λιπαρά, τα προβιοτικά, τα αντιοξειδωτικά, περιλαμβάνει την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την προτίμηση των ζυμωμένων γαλακτοκομικών και δίνει έμφαση στη χρήση του κουρκο υμά - αλλά έχει και μερικές λιγότερο ξεκάθαρες πλευρές. Παρά το μικρό δείγμα της μελέτης, ο σχεδιασμός της επέτρεψε να έχει κατά το δυνατόν ασφαλή αποτελέσματα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις γιατί η καλή διατροφή μπορεί να γίνει άλλο ένα σημαντικό βοήθημα για τους ασθενείς με Ρευματοειδή Aρθρίτιδα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Vadell, A., Bärebring, L., Hulander, E., Gjertsson, I., Lindqvist, H. M., & Winkvist, A. (2020). Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA)-a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity. The American journal of clinical nutrition, 111(6), 1203–1213.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.