Επιστημονικά Νέα

Μεσογειακή διατροφή και κίνδυνος Εγκεφαλικού: Αλλάζει η επίδραση βάσει του φύλου;

της Μαρίας Κοντοέ
20 Μαΐου 2019
6300 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mesogeiaki-diatrofi-kai-kindynos-egkefalikoy-allazei-i-epidrasi-vasei-tou-fylou

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί θετικά με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων, πιθανά λόγω της θετικής επίδρασης του συγκεκριμένου διατροφικού προτύπου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων, στη βελτίωση της φλεγμονής καθώς και της μεταβολικής υγείας γενικά.

Ωστόσο, ελάχιστη βιβλιογραφία έχει διερευνήσει κατά πόσο η θετική αυτή συσχέτιση διαφέρει ανάλογα με το φύλο και διαφοροποιείται ανάλογα με το προφίλ παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό εξετάστηκε στα πλαίσια της εν λόγω προοπτικής μελέτης.

Πώς σχεδιάστηκε η μελέτη;

Στη μελέτη συμμετείχαν 23232 εθελοντές από την EPIC-Norfolk η οποία έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εθελοντές που στρατολογήθηκα στο χρονικό διάστημα από το 1993 μέχρι το 1997, είχαν ηλικία μεταξύ 40 και 79 ετών και  παρακολουθήθηκαν για περίπου 17 έτη.

Στο baseline καταγράφηκε το ιατρικό ιστορικό και πληροφορίες σχετικά με το lifestyle τους ενώ πραγματοποιήθηκε και κλινική εξέταση. Πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες συλλέχθηκαν με τη συμπλήρωση 7ήμερου ημερολογίου καταγραφής. Η προσκόλλησή τους στη μεσογειακή διατροφή αξιολογήθηκε με βάση τα τροποποιημένα Μediterranean Diet Scores (MDS). Καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η εκδήλωση θανατηφόρων και μη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τι έδειξε η μελέτη;

Η μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες και στο γενικό πληθυσμό, όχι όμως στους άνδρες. Συσχετίστηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού στα άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως αυτός αξιολογήθηκε με βάση το Framingham risk score.

Όσον αφορά στο τελευταίο εύρημα, στο γκρουπ των ατόμων με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με τους συμμετέχοντες με τη μικρότερη προσκόλληση

Στα άτομα με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο τα ευρήματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.

Συμπεράσματα για τους επαγγελματίες υγείας

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τον προστατευτικό ρόλο της Μεσογειακής διατροφής στην εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, ο οποίος φαίνεται να αποδίδεται στο μεσογειακό πρότυπο και όχι στην πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, γεγονός το οποίο έρχεται σε συμφωνία με τα ευρήματα και άλλων μελετών. Συνιστά μία από τις λίγες μελέτες που αξιολογεί την επίδραση της μεσογειακής διατροφής ξεχωριστά στα δύο φύλα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα σχεδιασμού στρατηγικών πρόληψης της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων οι οποίες θα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, κάτι το οποίο συστήνεται και από τα τελευταία guidelines.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Paterson, K.E., Myint, P.K., Jennings, A., Bain, L.K., Lentjes, M.A., Khaw, K.T. and Welch, A.A., 2018. Mediterranean diet reduces risk of incident stroke in a population with varying cardiovascular disease risk profiles. Stroke49(10), pp.2415-2420.

Μαρία Κοντοέ
Μαρία Κοντοέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc