Επιστημονικά Νέα

Μπορεί ο βελονισμός να συντελέσει στη μείωση του βάρους;

της Ζωής Κονιδάρη
23 Ιανουαρίου 2019
9066 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
velonismos kai apwleia varous

Η αναζήτηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι πολύ σημαντική καθώς η επίπτωσή της ολοένα και αυξάνεται. Ο βελονισμός αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής που έχει μελετηθεί για την επίδρασή του στη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μελέτες αναδεικνύουν θετικές επιδράσεις στη μείωση της όρεξης και στα επίπεδα ορεξιογόνων και μη ορμονών (π.χ. λεπτίνη και γρελίνη), αλλά τα δεδομένα γύρω από την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στη μείωση του βάρους δεν είναι ξεκάθαρα.

Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η τρέχουσα μετα-ανάλυση, η οποία διερευνά την καθαρή αλλά και συνδυαστική επίδραση του βελονισμού στη θεραπεία της παχυσαρκίας και συγκρίνει το μέγεθος της επίδρασης του με βάση τους διάφορους τύπους βελονισμού και τον αρχικό ΔΜΣ.

Πώς σχεδιάστηκε η μετα-ανάλυση;

Στην μετα-ανάλυση συμπεριλήφθησαν 27 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν άτομα με ΔΜΣ≥25kg/m2 και ηλικίας 18 έως 65 ετών (σύνολο ασθενών= 2.219). Οι τύποι βελονισμού που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: ο “manual” βελονισμός, ο βελονισμός με” laser”, ο ηλεκτρο-βελονισμός, ο βελονισμός στο αυτί, η άσκηση πίεσης στο αυτί, ο βελονισμός με τη χρήση φαρμάκων και η ενσωμάτωση χορδής στις θέσεις-σημεία βελονισμού (acupoint catgut embedding).

Τα αποτελέσματα έδειξαν...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο βελονισμός σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής (μείωση θερμίδων και άσκηση) επέφερε καλύτερα αποτελέσματα από αλλαγές στον τρόπο ζωής μόνο (Hedges’ g = 1.104, 95% CI = 0.531–1.678) και από τον “placebo” βελονισμό σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής (Hedges’ g = 0.324, 95% CI = 0.177–0.471). Ο βελονισμός από μόνος του δεν ήταν πιο αποτελεσματικός από τον “placebo” βελονισμό και από μη παρέμβαση (no treatment). Ο βελονισμός στο αυτί (Hedges’ g = 0.522, 95% CI = 0.152–0.893), ο “manual” βελονισμός (Hedges’ g = 0445, 95% CI = 0.044–0.846) και ο βελονισμός με τη χρήση φαρμάκων  (Hedges’ g = 0.411, 95% CI = 0.026–0.796) ευνόησαν την απώλεια βάρους.  Τέλος,  ο βελονισμός ήταν αποτελεσματικός μόνο στα υπέρβαρα άτομα (Hedges’ g = 0.528, 95% CI = 0.279–0.776), όχι στα παχύσαρκα άτομα. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές παρενέργειες. O κίνδυνος μεροληψίας ήταν χαμηλός στις μελέτες που χρησιμοποιήθηκε “placebo” βελονισμός, ενώ δεν αναδείχθηκε μεροληψία δημοσίευσης.

Τα συμπεράσματα για τους επαγγελματίες

Με βάση τα παραπάνω, τα οφέλη του βελονισμού έρχονται συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, γεγονός που υποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη σημασία της τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς στη διαχείριση του βάρους. 

Με βάση τη συγκεκριμένη μετα-ανάλυση αφορά τα υπέρβαρα άτομα, ενώ σημαντικό σημείο εστίασης είναι και το μέγεθος της μείωσης του βάρους με την συνδυαστική θεραπεία του βελονισμού, καθώς η μεγαλύτερη διαφορά που εντοπίζεται είναι 1 μονάδα στον ΔΜΣ σε βάθος το πολύ 2 μηνών. Χρειάζεται επομένως να συνεκτιμηθεί η σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας της θεραπείας, καθώς επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνίσουν τη σχέση βελονισμού και διαχείρισης βάρους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Effect of acupuncture and intervention types on weight loss: a systematic review and meta-analysis» S.-Y. Kim , I.-S. Shin and Y.-J. Park

Ζωή Κονιδάρη
Ζωή Κονιδάρη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.