Συνέδρια

Food Matters Live 2017: Εξελίξεις στην διατροφική πολιτική

06 Φεβρουαρίου 2018
8469 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
food matters 2017 ekdhlwsh

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του, τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε το τριήμερο συνέδριο του Food Matters Live, με ενδιαφέροντα νέα γύρω από τα τρόφιμα και την διατροφική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φέτος  παρευρέθηκαν 800 οργανισμοί και εταιρείες, από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μικρών start up εταιρειών, προσφέροντας μια ποικιλία καινοτόμων συστατικών, προϊόντων, έρευνας, τεχνογνωσίας και διερεύνηση νέων τάσεων. Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, υπήρχαν διεθνείς εκθέτες από  Ιταλία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Περού, Πορτογαλία και Βέλγιο. Επίσης, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, δύο ολοκαίνουργια σεμινάρια στο πρόγραμμα μάθησης μεταξύ των φοιτητών, εστιάζοντας στα "μελλοντικά τρόφιμα" και στο "μέλλον της λιανικής πώλησης των τροφίμων", με ιδιαίτερη βαρύτητα στους παράγοντες της ανάπτυξης, των τάσεων των νέων προϊόντων, της καινοτομίας και της διορατικότητας του σύγχρονου αγοραστή.

Βιομηχανία τροφίμων

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών ποτέ πριν δεν ήταν τόσο πρωτοποριακή σε νέες ιδέες στις απαιτήσεις των καταναλωτών για πιο υγιεινά τρόφιμα που να ταιριάζουν στις καθημερινές ανάγκες. Οι εταιρείες τροφίμων έχουν αποδεχθεί την πρόκληση και συνεχίζουν να παρασκευάζουν τρόφιμα, εστιάζοντας σε καθαρές ετικέτες προϊόντων (τα λεγόμενα clean labels) και φυσικά συστατικά για να υποστηρίξουν την υγιέστερη ανάπτυξη προϊόντων, επενδύοντας παράλληλα σε νέους τρόπους για τη διαμόρφωση τροφίμων και ποτών ώστε να συνεχίζουν να είναι νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά.

Σνακς

Από την πλευρά των ραφιών λιανικής πώλησης, τα υγιεινά σνακς, τα free- form και τα φυτικά τρόφιμα  και ποτά συνεχίζουν ν’ αυξάνονται καθώς οι καταναλωτές ψάχνουν την εύκολη και υγιεινή επιλογή που να ταιριάζει στον πολυάσχολο τρόπο ζωής τους. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την μείωση κατανάλωσης θερμίδων με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, συμπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο, το υφιστάμενο πρόγραμμα μείωσης της ζάχαρης.

Brexit

Το θέμα απασχόλησε όλες τις ημέρες του συνεδρίου καθώς τα τρόφιμα και τα ποτά είναι τα περισσότερα προϊόντα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία εξάγουν κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ το Brexit παρουσιάζει σύνθετες προκλήσεις στο εγγύς μέλλον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι δυνατό να υπάρξουν ευκαιρίες για εξαγωγή προϊόντων, καθώς και να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τα βρετανικά τρόφιμα και ποτά στην ίδια την χώρα.

Παιδική Παχυσαρκία

Πριν ένα χρόνο ανακοινώθηκε ένα νέο σχέδιο δράσης για να μειωθεί σημαντικά η παιδική παχυσαρκία με τη στήριξη πιο υγιεινών επιλογών. Ωστόσο, παρά μια σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν (μείωση και φορολογία της ζάχαρης και ανάπτυξη νέων θρεπτικών προφιλ τροφίμων), οι ειδικοί πιστεύουν ότι αγνοήθηκε η ανάγκη περιορισμού της διαφήμισης των γρήγορων φαγητών (fast food) και της τοποθέτησης ανθυγιεινών προϊόντων σε σούπερ μάρκετ.

Mια γεύση από τις καλύτερες στιγμές του τελευταίου συνεδρίου

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.