Επιστημονικά Νέα

Γεύση: Είναι το σημαντικότερο κίνητρο για τις διατροφικές επιλογές;

31 Αυγούστου 2017
10473 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
zeugari pou mageireuei kai dokimazei faghto

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η σημασία της γεύσης στις διατροφικές επιλογές έχει από καιρό μελετηθεί και διαπιστωθεί. Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η προτίμησή μας προς τη γλυκιά γεύση είναι «γραμμένη» στο DNA μας, όπως και η αρέσκειά μας σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Και αυτό διότι αφορούν τρόφιμα που μας εξασφαλίζουν την άμεση ενέργεια που χρειαζόμαστε αλλά και αυτή που μπορούμε να αποθηκεύσουμε για να επιβιώσουμε σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε ελλιπή προσβασιμότητα σε φαγητό.

Επηρεάζει η γεύση τις διατροφικές επιλογές μας;

Η σημασία όμως που έχει η γεύση για τον καθένα μας ποικίλει και μπορεί να επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τις επιλογές μας και τη διατροφική μας συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής είναι πολύ σημαντικά, καθώς έχοντας απομακρυνθεί από το προστατευμένο και περιορισμένο περιβάλλον της οικογενειακής εστίας, ο νεαρός ενήλικας μπορεί πλέον να επιλέξει μόνος του τα γεύματά του, γεγονός που έχει φανεί να σχετίζεται με ανθυγιεινές επιλογές και συνήθειες, οι οποίες αν δε μεταστραφούν εγκαίρως μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε προβλήματα παχυσαρκίας ή μεταβολικών νοσημάτων.

Σε πρόσφατη μελέτη, περίπου 1300 νεαροί φοιτητές (79% γυναίκες) από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ερωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων σε διάστημα ενός μήνα, καθώς και για τις διατροφικές τους συμπεριφορές (όπως την αξιολόγηση της σημασίας της γεύσης στις διατροφικές επιλογές), ενώ παράλληλα, υπολογίστηκε ένας δείκτης ποιότητας διατροφής.

Πόσο ισχυρό κίνητρο ήταν η γεύση για νεαρούς ενήλικες;

Η γεύση χαρακτηρίστηκε ως πολύ ή πάρα πολύ (Π/ΠΠ) σημαντικός παράγοντας για τις διατροφικές επιλογές από το 82% των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες αυτοί, που αξιολόγησαν τη γεύση ως (Π/ΠΠ) σημαντική φάνηκε να έχουν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής, ενώ κατανάλωναν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Από την άλλη, φάνηκε ότι κατανάλωναν τρόφιμα πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και αλάτι, όπως σοκολάτα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής, κέικ, μπισκότα, πίτσα, τηγανιτές πατάτες, πατατάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη, χυμούς και φαγητό από έξω. Σχετικά με τις συνήθειες διατροφής και τις αντιλήψεις, φάνηκε ότι τα άτομα που αξιολόγησαν τη γεύση ως (Π/ΠΠ) σημαντικό παράγοντα διατροφικής επιλογής, υποτίμησαν τη σημασία της προσθήκης αλατιού κατά το μαγείρεμα ή της προσθήκης ζάχαρης στον καφέ ή το τσάι για την υγεία.

Ποια είναι τα συμπεράσματα;

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης φαίνεται ότι η γεύση έχει καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές επιλογές των νεαρών ενηλίκων ενώ παράλληλα η μεγαλύτερη σημασία της για κάποιον σχετίζεται και με περισσότερο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες. Από τη μια λοιπόν, ως επαγγελματίες υγείας είναι να συνυπολογίζουμε και να επιμένουμε στη γεύση (με βάση τις προτιμήσεις του ασθενή/ πελάτη) στο σχεδιασμό του κατάλληλου διαιτολογίου και της καλύτερης συμβουλευτικής προς αυτόν. Από την άλλη, ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει η αυτόματη σκέψη ότι «το λιπαρό/γλυκό/αλμυρό είναι ανθυγιεινό» και το αντίστροφο – ώστε να ασχοληθούμε πιο συγκεκριμένα και ίσως σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kourouniotis S., Keast R.S.J., Riddell L.J., Lacy K., Thorpe M.G., Cicerale S., The importance of taste on dietary choice, behaviour and intake in a group of young adults, Appetite 103 (2016) 1-7

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.