Blog

DRV Finder: Πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία του Διαιτολόγου

του Γεώργιου Σαλταούρα
08 Αυγούστου 2023
13509 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
drv-finder-polytimo-ergaleio-stin-ypiresia-tou-diaitologou

Ένα νέο, διαδραστικό εργαλείο δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την εύρεση και χρήση των Διαιτητικών Τιμών Αναφοράς (Dietary Reference Values ή DRVs) μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Το εργαλείο αυτό με το όνομα “DVR Finder” είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για την αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας της διατροφής ενός ατόμου, την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη διατροφή, τη θέσπιση τιμών αναφοράς για την επισήμανση των τροφίμων και την ανάπτυξη πολιτικών στη διατροφή και στα τρόφιμα. Περιέχει τις Διαιτητικές Τιμές Αναφοράς για όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν δημοσιευτεί από τον EFSA.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το εργαλείο απευθύνεται σε διαιτολόγους – διατροφολόγους, επαγγελματίες υγείας και όσους ασχολούνται με την ασφάλεια, παρασκευή και διαχείριση τροφίμων.

Πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο;

Στην αρχική σελίδα, μετά τη σύντομη περιγραφή του εργαλείου, θα βρείτε δύο επιλογές: «Πλυθυσμοί – Στόχοι» και «Θρεπτικά Συστατικά». Ας επιλέξουμε την πρώτη κατηγορία «Πληθυσμοί – Στόχοι». Σε αυτήν περίπτωση θα βρείτε τις Διαιτητικές Τιμές Αναφοράς διάφορων θρεπτικών συστατικών ανάλογα με τον πληθυσμό που σας ενδιαφέρει. Πρώτα επιλέγετε τον πληθυσμό ή τους πληθυσμούς και οι επιλογές είναι οι εξής:

  • Βρέφη 7-11 μηνών
  • Παιδιά και έφηβοι 1-17 ετών
  • Ενήλικες (≥18 ετών)
  • Έγκυες γυναίκες
  • Θηλάζουσες γυναίκες

Στη συνέχεια επιλέγετε φύλο (άνδρες, γυναίκες ή και τα δύο) και την ηλικία που σας ενδιαφέρει.

Στην επόμενη σελίδα παρουσιάζονται όλα θα θρεπτικά συστατικά: Υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες, νερό, ανόργανα συστατικά και βιταμίνες καθώς και ενέργεια. Για τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, τα ανόργανα συστατικά και τις βιταμίνες υπάρχουν αντίστοιχες υποκατηγορίες. Μπορείτε να επιλέξετε όσα θρεπτικά συστατικά σας ενδιαφέρουν.

Στο τελευταίο βήμα θα δείτε τις πληροφορίες που αναζητάτε. Για κάθε θρεπτικό συστατικό που επιλέξατε, παρουσιάζονται όλες οι διαθέσιμες τιμές αναφοράς. Τα στοιχεία αυτά είναι:

  • Επαρκής πρόσληψη (Adequate Intake – AI): Η τιμή αυτή υπάρχει όταν δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τον προσδιορισμό διαιτητικών τιμών αναφοράς. H επαρκής πρόσληψη είναι το μέσο επίπεδο πρόσληψης ενός θρεπτικού συστατικού, που βάσει παρατηρήσεων ή πειραμάτων, θεωρείται ότι είναι επαρκής.
  • Μέση απαίτηση (Average Requirement – AR): Η πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των μισών ανθρώπων σε έναν υγιή πληθυσμό.
  • Πρόσληψη αναφοράς πληθυσμού (Population Reference Intake – PRI): Η πρόσληψη ενός θρεπτικού συστατικού που είναι πιθανό να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σχεδόν όλων των ανθρώπων σε έναν υγιή πληθυσμό.
  • Εύρος τιμών αναφοράς (Reference Intake Range – RI): Η τιμή που έχει καθοριστεί για μακροθρεπτικά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια. Εκφράζεται ως το ποσοστό (%) ενέργειας που προέρχεται από αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό.
  • Ανώτατο επίπεδο (Upper Level – UL): Η τιμή αυτή υπάρχει σε θρεπτικά συστατικά όπου πολύ υψηλή πρόσληψη ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσιες στον άνθρωπο.

Στην τελευταία στήλη μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση που σχετίζεται με τις αντίστοιχες τιμές αναφοράς. Τέλος, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αποτελέσματα της αναζήτησής σας σε αρχείο Excel ή σε αρχείο PDF.

Παρόμοια είναι η αναζήτηση αν ξεκινήσετε από την κατηγορία «Θρεπτικά Συστατικά».

Τι άλλες πληροφορίες παρέχει;

Στην πρώτη σελίδα θα βρείτε επίσης στο πάνω δεξιά τμήμα επιλογές για δήλωση επιφύλαξης (disclaimer), συχνές ερωτήσεις και γλωσσάριο ορισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από το DVR Finder αφορούν υγιή πληθυσμό. Για οποιοσήποτε πρόβλημα υγείας, οι Διαιτητικές Τιμές Αναφοράς ενδέχεται να είναι διαφορετικές.

Πού θα βρω το εργαλείο αυτό;

Μπορείτε να δείτε το εργαλείο εδώ, διαθέσιμο στα Ελληνικά: https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs?lang=el

Καλή χρήση!

 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Food Safety Authority (2019) DRV Finder. Available at: https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs?lang=el

Γεώργιος Σαλταούρας
Γεώργιος Σαλταούρας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD, ANutr