Συνέδρια

Food Matters Live: Τα σημαντικότερα της εκδήλωσης από το Λονδίνο

03 Δεκεμβρίου 2015
7956 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
food matters live

To Food Matters Live, αποτελεί μια τριήμερη εκδήλωση (περιλαμβάνει συνέδρια, σεμινάρια, και debates) στο Ηνωμένο Βασίλειο που συναντόνται επαγγελματίες από την βιομηχανία τροφίμων και ποτών, την διατροφή και το γενικότερο φάσμα της υγείας με σκοπό την ενημέρωση της σχέσης μεταξύ των τροφίμων, της υγείας, της διατροφής και του περιβάλλοντος.

Κάθε χρόνο, η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στα μέσα του Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο Excel στο Λονδίνο. Φέτος, οι ημέρες που διεξήχθηκε ήταν στις17-19 Νοεμβρίου 2015. H εκδήλωση παρέχει μια πλατφόρμα για debates, συνέδρια και συζητήσεις ανάμεσα στους επιστήμονες υγείας και στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν πολλά, ανάμεσά τους η βελτίωση της διατροφικής κατάστασης του πληθυσμού, η τροφοδοσία (catering) για υγιείς κοινότητες, η παχυσαρκία, η βιώσιμη διατροφή (food sustainability), η σπατάλη τροφίμων, οι τροφικές αλλεργίες, και οι στρατηγικές μείωσης κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών.

Συνέδρια

Σύμφωνα με αυξανόμενα στοιχεία, η επαρκής διατροφή τις πρώτες χίλιες ημέρες του παιδιού (συμπεριλαμβάνονται οι 9 μήνες εγκυμοσύνης και τα 2 έτη ζωής) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και επιτρέπει την καλή σωματική και πνευματική ανάπτυξή του. Αυτό σημαίνει ότι η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να τρώει σωστά καθ' όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να ακολουθεί τις διατροφικές συστάσεις.

 Όμως, έρευνες έχουν δείξει οτι δεν καταναλώνονται οι προτεινόμενες ποσότητες σε φρούτα, λαχανικά (5 μερίδες την ημέρα: δυο φρούτα, τρία λαχανικά) και σε φυτικές ίνες (30γ για τους ενήλικες) απο όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι ενήλικοι λαμβάνουν γύρω στα 18γ φυτικών ινών. Στα παιδιά οι προτεινόμενες τιμές πρόσληψης κυμαίνονται από 15γ μέχρι 25γ ανάλογα την ηλικία.

Αντίθετα, καταναλώνονται σε αυξημένες από τις προτεινόμενες ποσότητες ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Υπάρχουν κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες συσχετιζόμενες με την χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων/ λαχανικών και φυτικών ινών σε χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με το υψηλότερο, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα. 

Ο εμπλουτισμός των τροφίμων συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τους επιστήμονες υγείας. Οι απόψεις για το αν πρέπει να εμπλουτίζονται τα τρόφιμα με μικροθρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, διείστανται. Για παράδειγμα οι εγκυμονούσες θα μπορούσαν να κατανάλωναν προϊόντα εμπλουτισμένα με φολικό οξύ, ειδικά αν δεν προσλαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Όπως είναι γνωστό, εμποδίζει τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (π.χ. spina bifida).

Από την άλλη, ο εμπλουτισμός τροφίμων είναι πιθανό να καλύψει άλλες ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών. To φολικό οξύ, μπορεί να καλύψει την ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, ειδικά στους ηλικιωμένους.

H διατροφή στην κοινότητα και στις κοινωνικές ομάδες συνεχίζει να εμφανίζει διαφοροποιήσεις και να είναι πολύπλοκη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κάλυψη των ατομικών διατροφικών αναγκών, η τόνωση του ενδιαφέροντος, η ευχαρίστηση του φαγητού, και η εκπαίδευση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την κακή διατροφή παρουσιάζει πολλές αλλαγές ανάλογα την δημογραφία της χώρας. Επιπρόσθετα, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα σε όλη την χώρα, είτε έχουν υποθρεψία ή διατρέχουν κίνδυνο υποθρεψίας. Το κόστος εκτιμάται ότι είναι άνω των £13 δισεκατομμυρίων λιρών και αυξάνεται με την αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού. Η βελτίωση της διαιτητικής πρόσληψης και περαιτέρω στρατηγικές για την προώθηση της θετικής συμπεριφοράς στη διαιτητική αλλαγή επιβάλλεται να εξεταστούν άμεσα.

Νέα Προϊόντα

Φέτος, πολλές νέες εταιρείες επιδίωξαν να φέρουν τους καταναλωτές πιο κοντά στην φύση. Υπήρξε η ευκαιρία διερεύνησης μερικές από τις πιο ενδιαφέροντες και καινοτόμες νέες μάρκες και προϊόντων που έρχονται στην αγορά, πολλά από τα οποία υπερασπίστηκαν την προέλευσή τους, όντας λιγότερο επεξεργασμένα και με περισσότερα φυσικά συστατικά. Η αύξηση ζήτησης για εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών έχει οδηγήσει στην εισαγωγή εντόμων στην διατροφή, κάτι που θα γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια. Δειλά- δειλά, προϊόντα από πρωτεΐνη εντόμων άρχισαν να εμφανίζονται στα ράφια καταστημάτων. Σεφ και τεχνολόγοι τροφίμων πειραματίζονται με αλεύρι από γρύλο και έντομα, αλλά και τις πρωτεϊνες τους. Παρόλο που δεν είναι κάτι το ελκυστικό, μειώνουν την παραγωγή άνθρακα, την κατανάλωση ημι-χορτοφαγίας (flexitarianism- διατροφή φυτικής προέλευσης με περιστασιακή ενσωμάτωση προϊόντων με βάση το κρέας) και οδηγούν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Τέλος, το "ενισχυμένο" νερό αυτή τη στιγμή βλέπει τις μετοχές του ν' ανεβαίνει καθώς οδηγείται από την αντίδραση των καταναλωτών ενάντια στην πρόσληψη ζάχαρης. Εκτός από την αυξημένη κατανάλωση νερού καρύδας (τα τελευταία χρόνια έχουν υπερ-πολλαπλασιαστεί οι εταιρείες που το προωθούν, και κάθε μια παρέχει περισσότερα οφέλη για την υγεία από την άλλη), το νερό από σημύδα (birch water) αρχίζει να γίνεται δημοφιλές ως εναλλακτική επιλογή. Το ραντεβού ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά στις 22-24 Νοεμβρίου 2016 με περισσότερα νέα γύρω από την διατροφή και την υγεία.