Επιστημονικά Νέα

Ποια χαρακτηριστικά επηρεάζουν την αλλαγή βάρους;

της Ειρήνης Μαμαλάκη
29 Μαρτίου 2017
9780 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
xaraktiristika poy epireazoun tin allagh varous

Photo source: www.bigstockphoto.com

Με τα ποσοστά της παχυσαρκίας διαρκώς να αυξάνονται ανά τον κόσμο αλλά και τη συσχέτισή της με την εμφάνιση παθήσεων, όπως διαβήτης και καρδιαγγεικά, η διαχείριση βάρους παραμένει πολύ σημαντικό κομμάτι στον τόμεα της υγείας των ενηλικών. Έτσι είναι σημαντικό να αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το βάρος με την πάροδο των ετών, προκειμένου οι επαγγελματίες υγείας να προσαρμόζουν κατάλληλα την παρέμβαση τους.

Ποιος ήταν ο σχεδιασμός της μελέτης;

Πρόκειται για προοπτική μελέτη με περίοδο παρακολούθησης 12 έτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες στη Σουηδία. Το δείγμα της μελέτης ήταν 49.259 γυναίκες, ηλικίας 29 – 49 ετών, εκ των οποίων 73% ολοκλήρωσαν το follow-up. Αξιολογήθηκαν χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής και της υγείας των συμμετεχόντων προκειμένου να συσχετιστούν με τα χαρακτηριστικά της αλλαγής βάρους. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο κάλυψε δεδομένα τρόπου ζωής, εκπαίδευσης, ανθρωπομετρικών μετρήσεων, κατανάλωση αλκοόλ, ενεργειακής πρόσληψης, φυσικής δραστηριότητας, χρόνιων ασθενειών, καπνίσματος κ.α.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Είναι αξιοσημείωτο ότι 81% των γυναίκων αύξησαν το βάρος τους (>5 κιλά) κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Χαρακτηριστικά που μπορούσαν να προβλέψουν την αύξηση βάρους ήταν βάρος πάνω από το μέσο όρο του δείγματος στο baseline και το κάπνισμα. Αντίθετα, σε ηλικία μεταξύ 45-50 ετών στο baseline, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τα υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μείωνε τον κίνδυνο αύξησης βάρους. Επιπλέον, η διακοπή του καπνίσματος φάνηκε να οδηγεί σε αύξηση του βάρους σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αυτός ήταν και ένα φόβος που εξέφρασαν αρκετές γυναίκες καπνίστριες αλλά και ο λόγος που δε δοκίμασαν να διακόψουν το τσιγάρο.

Τι πρέπει να κρατήσουμε...

Η μελέτη αυτή απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι κατά την διάρκεια της μεσήλικής ζωής αυξάνεται το βάρος των ατόμων. Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζει το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες οι οποιοί προδιαθέτουν θετικά ή αρνητικά τα άτομα σε αυτήν την αύξηση βάρους τα οποία πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας προσαρμόζοντας την παρέμβαση μας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

El Reda, Darline et al. "Determinants Of Long-Term Weight Change Among Middle-Aged Swedish Women". N.p., 2017. Print.

Ειρήνη Μαμαλάκη
Ειρήνη Μαμαλάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.