Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία και αναπαραγωγική λειτουργία

της Μαρκέλλας Συμεοπούλου
14 Οκτωβρίου 2016
11481 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
paxysarkia kai gonimothta

Photo source: www.shutterstock.com

Η παχυσαρκία συνδέεται με σοβαρές συνέπειες στην αναπαραγωγική διαδικασία μεταξύ των οποίων η ανωορρηξία, η ακανόνιστη έμμηνος ρύση, η υπογονιμότητα, η αποβολή καθώς και πολλές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα φαίνεται πως επηρεάζει όλα τα στάδια της αναπαραγωγικής διαδικασίας από τον υποθάλαμο, μέχρι το ωοθυλάκιο και το ενδομήτριο.

Έρευνες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Οι έρευνες αυτές δείχνουν πως οι παχύσαρκες γυναίκες φαίνεται να χρειάζονται τεράστιες δόσεις γοναδοτροπίνης για να δώσουν ίδιο αριθμό ωοθυλακίων και ακόμα και όταν το καταφέρνουν έχουν χαμηλά επίπεδα οιστραδιόλης. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει διαφορετική απόκριση στα επίπεδα γοναδοτροπίνης κατά την ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών. Επιπρόσθετα, τα ωάρια των παχύσαρκων γυναικών είναι λιγότερο πιθανό να γονιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης ενώ και αυτά που θα γονιμοποιηθούν είναι λιγότερο πιθανό να έχουν καλή έκβαση κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ωάρια χαμηλής ποιότητας ή ανώμαλη ενδομήτρια εμφύτευση και ανάπτυξη.

Μελέτες σε πειραματόζωα

Οι έρευνες σε πειραματόζωα δείχνουν πως σημαντικό ρόλο στην ανωορρηξία και στην ακανόνιστη έμμηνο ρύση πιθανώς να παίζει ο υποθαλαμικός υπογοναδισμός. Παράλληλα, έχει βρεθεί αυξημένη απόπτωση και μεγάλος αριθμός ανώριμων ωαρίων σε παχύσαρκες μαμάδες ενώ τα έμβρυα έχουν λιγότερους υποδοχείς για τον Ισουλινομιμητικό αυξητικό παράγοντα τύπου Ι, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται μωρά με ελλιπή ανάπτυξη τα οποία όμως να καταλήγουν να ξεπερνούν τα φυσιολογικά μωρά ακόμα και όταν ακολουθούν την ίδια διατροφή!

Τρόπος ζωής

Τόσο η φυσική δραστηριότητα μπορεί να ευνοήσει αυτές τις γυναίκες, αυξάνοντας την πιθανότητα σύλληψης όσο και η καλή διατροφή. Ο Δρ. Chavarro καθηγητής στο Harvard μάλιστα έχει μιλήσει για τη δίαιτα της γονιμότητας στην οποία συστήνεται η αποφυγή των τρανς λιπαρών οξέων, η επιλογή ακόρεστων ελαίων, φυτικών πρωτεϊνών έναντι ζωικών καθώς και δημητριακών ολικής άλεσης σε συνδυασμό με πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα και σίδηρο.

Ο ακριβής μηχανισμός επίδρασης της παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική λειτουργία δεν είναι πλήρως ξεκάθαρος. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η γονιμότητα επηρεάζεται σημαντικά από την παχυσαρκία σε ηλικία κάτω των 35, καθώς άνω των 35 γίνεται η ηλικία ο σημαντικότερος παράγοντας για τη σύλληψη. Φυσικά, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση αλλά δε συστήνεται η καθυστέρηση της θεραπείας για την υπογονιμότητα για να γίνει πρώτα απώλεια βάρους, καθώς η μείωση του βάρους δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τη σύλληψη ή τη φυσιολογική εγκυμοσύνη. Η παραπάνω ανασκόπηση έχει λάβει υπόψιν της τα μειονεκτήματα των επιμέρους ερευνών που χρησιμοποιεί και μας δίνει μία καλή κατεύθυνση για την αντίληψη ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Jungheim ES, Travieso JL, Hopeman MM., Weighing the impact of obesity on female reproductive function and fertility. Nutr Rev. 2013 Oct;71 Suppl 1:S3-8.

Μαρκέλλα Συμεοπούλου
Μαρκέλλα Συμεοπούλου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.