Επιστημονικά Νέα

Σχετίζεται η παράλειψη του πρωϊνού γεύματος με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης;

25 Απριλίου 2023
3804 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
proino threptiko

Photo source: www.canva.com

Η υπέρταση είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και η αντιμετώπιση της είναι σημαντική για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών, η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2), καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο ολικής θνησιμότητας.

ΔΙιεξαγωγή Μελέτης

Στην παρούσα μετα-ανάλυση συμπεριλήφθηκαν συνολικά έξι μελέτες παρατήρησης (μία προοπτική μελέτη κοόρτης και πέντε συγχρονικές μελέτες) με 14.189 ενήλικες (13.811 υγιείς ενήλικες και 378 ενήλικες με ΣΔτ2). Η αξιολόγηση των διαιτητικών συνηθειών και της κατανάλωσης πρωινού στηρίχθηκε σε ερωτηματολόγια. Στις 3 από τις 6 μελέτες, η παράλειψη πρωινού ήταν αυτοαναφερόμενη, ενώ στις υπόλοιπες 3 ορίστηκε ως η απουσία κατανάλωσης πρωινού για >3 ημέρες την εβδομάδα. . Τέλος, η διάγνωση της υπέρτασης τέθηκε βάσει των εξής κριτηρίων: συστολική αρτηριακή πίεση ≥140 mmHg ή/και διαστολική αρτηριακή πίεση ≥90 mmHg ή/και λήψη αντιυπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής.

Τα αποτελέσματα της Μελέτης

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό τακτικά (n=10.612), τα άτομα που το παρέλειπαν (n=3577), είχαν περίπου 1,2 φορές υψηλότερη πιθανότητα παρουσίας υπέρτασης, ύστερα από προσαρμογή για διάφορους συγχυτικούς παράγοντες (OR: 1,20, 95% CI: 1,08- 1,33). Ωστόσο απαιτούνται περισσότερες μελλοντικές μελέτες για να καθοριστεί εάν η μακροχρόνια τακτική κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με βελτιωμένο καρδιομεταβολικό προφίλ.

Ποιά τα συμπεράσματα για τον επαγγελματία Διαιτολόγο;

Επομένως, με βάση την παραπάνω μεταανάλυση, η παράλειψη πρωινού σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της κατανάλωσης πρωινού για τη διατήρηση της υγείας. Έτσι, οι επιστήμονες υγείας θα ήταν ωφέλιμο να προτρέπουν τα άτομα που παρακολουθούν να δίνουν παραπάνω προσοχή στο πρωινό ώστε να μην το παραλείπουν ή ακόμα και σε περιόδους αυξημένου φόρτου το πρωί, να τους παρέχουν εναλλακτικές, να τους προτείνουν να καταναλώνουν κάτι γρήγορο ή να έχουν ετοιμάσει κάτι από το προηγούμενο βράδυ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Li, Z., Li, H., Xu, Q. and Long, Y., 2022. Skipping Breakfast Is Associated with Hypertension in Adults: A Meta-Analysis. International Journal of Hypertension, 2022, pp.1-9.

Ελίνα Δήμητσα
Ελίνα Δήμητσα Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής

Η Ελίνα Δήμητσα είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ιδιαίτερη αγάπη όμως για την διατροφή και στοχεύει να συνεχίσει τις σπουδές της ώστε να εμβαθύνει τις γνώσεις της στο τομέα της Διαιτολογίας.