Επιστημονικά Νέα

Τρόφιμα κατά της Κατάθλιψης

της Μαρίας Κοντοέ
04 Αυγούστου 2020
6144 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
food-against-depression

Photo source: www.canva.com

Ένα υγιές διατροφικό πρότυπο όπως η Μεσογειακή διατροφή συστήνεται για την πρόληψη της κατάθλιψης. Πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν διερευνηθεί και φαίνεται να εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία της νόσου, όπως ενδεικτικά τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη D. Ανεπάρκειες των εν λόγω θρεπτικών συστατικών έχουν συσχετιστεί θετικά με καταθλιπτικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά η σύγχρονη βιβλιογραφία εστιάζει περισσότερο στη μελέτη ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου το οποίο δύναται να καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων σε όλα τα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά, παρά στη μελέτη της επίδρασης μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών.

Ποιος ήταν ο σκοπός της μελέτης; 

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει ποια τρόφιμα συνιστούν τις πιο πλούσιες πηγές θρεπτικών συστατικών τα οποία έχει αποδειχτεί από μελέτες να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη ή/και βελτίωση της θεραπείας καταθλιπτικών διαταραχών και να δημιουργήσει ένα Antidepressant Food Score (AFS) για την κατάταξή τους.

Πώς υλοποιήθηκε η μελέτη; 

Αρχικά, συντάχθηκε μία λίστα με 34 αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον άνθρωπο βασιζόμενη στις Dietary Reference Intakes του Institute of Medicine. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση με στόχο τη συσχέτιση καθενός εκ των θρεπτικών αυτών συστατικών με συμπτώματα κατάθλιψης ή καταθλιπτικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης κωδικοποιήθηκαν ως θετικά, αρνητικά ή διφορούμενα όσον αφορά τη συσχέτιση των θρεπτικών συστατικών με την πρόληψη ή/και θεραπεία καταθλιπτικών διαταραχών.

Ακολούθως, βασιζόμενη σε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του USDA, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μία λίστα με τα φυτικής και ζωικής προέλευσης τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καθένα ‘αντικαταθλιπτικό’ συστατικό. Η μεθοδολογική τους προσέγγιση οδήγησε σε μία λίστα 213 τροφίμων στην οποία προστέθηκαν επιπλέον 23, υγιεινά και συχνά συνιστώμενα τρόφιμα όπως ολικής άλεσης προϊόντα, blueberries, γιαούρτι, προκειμένου να εκτιμήσουν το AFS τους. Το AFS βασίστηκε στην κατηγοριοποίηση των τροφίμων με βάση την περιεκτικότητά τους σε συστατικά τα οποία φαίνεται από κλινικά δεδομένα να έχουν υποστηρικτικό ρόλο στη διαχείριση της κατάθλιψης.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Από την ανάλυση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι 12 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σχετίζονται θετικά με την πρόληψη & θεραπεία καταθλιπτικών διαταραχών. Αυτά ήταν τα: φυλλικό οξύ, σίδηρος, ω-3 λιπαρά οξέα (EPA & DHA), μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, θειαμίνη, βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και ψευδάργυρος. Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα τα οποία σκόραραν περισσότερο ως προς το  AFS ήταν τα δίθυρα (ομοταξία των μαλακίων), όπως τα στρείδια & τα μύδια, τα θαλασσινά & τα εντόσθια, ενώ από τα φυτικής προέλευσης τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μαρούλι, οι πιπεριές & τα σταυρανθή. 

Ποια τα συμπεράσματα; 

Η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει τις κατηγορίες τροφίμων & τα τρόφιμα με την υψηλότερη πυκνότητα σε 12 ‘αντικαταθληπτικά’ θρεπτικά συστατικά και θα μπορούσε να ληφθεί υπόψιν από ερευνητικές ομάδες για το σχεδιασμό μελλοντικών παρεμβάσεων καθώς και από επιστήμονες υγείας σαν διατροφικές επιλογές για την καλύτερη έκβαση των περιστατικών που διαχειρίζονται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

LaChance, L. R., & Ramsey, D. Antidepressant foods: An evidence-based nutrient profiling system for depression. World journal of psychiatry, 2018; 8(3), 97

Μαρία Κοντοέ
Μαρία Κοντοέ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc