Επιστημονικά Νέα

Διατροφοφάρμακα και Διπολική Διαταραχή

της Ιλιάδας Γιαννάκη
08 Αυγούστου 2023
3228 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
diatrofofarmaka dipoliki diataraxi

Photo source: www.canva.com

Τι είναι η Διπολική Διαταραχή;

Η διπολική διαταραχή αποτελεί μια ψυχική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα επεισόδια μανίας και κατάθλιψης. Η σύγχρονη ιατρική έχει καλύψει την θεραπεία και των δύο τύπων με αντίστοιχα φάρμακα.

Ωστόσο η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης φαίνεται να είναι δύσκολη και πολλές φορές ανεπαρκής. Για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες κλήθηκαν να προσδιορίσουν την θέση των διατροφοφαρμάκων στην θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

Πως λειτουργούν τα Διατροφοφάρμακα;

Τα διατροφοφαρμακα θεωρούνται ότι είναι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ή λειτουργικά τρόφιμα, με φαρμακευτικές λειτουργίες που χρησιμοποιήθηκαν για την θεραπεία ή την πρόληψη διαφόρων ασθενειών. Τα διατροφοφοφάρμακα μπορούν να στοχεύσουν σε βιολογικές διαδικασίες, όπως η νευρογένεση, η φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και η μιτοχονδριακή λειτουργία, οι οποίες είναι γνωστό ότι απορρυθμίζονται με την συνύπαρξη της διπολικής διαταραχής.

dipoliki diataraxi

Που βασίστηκε η συγκεκριμένη μελέτη;

Η συγκεκριμένη μεταανάλυση χρησιμοποιεί πιο συγκεκριμένα κριτήρια σε σχέση με τις προηγούμενες, συμπεριλαμβάνοντας τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες και θέτοντας ως πρωταρχικό ζητούμενο τις αλλαγές στην διάθεση. Η μελέτη απέκλεισε μελέτες παρατήρησης, πληθυσμούς κάτω των 18 ετών και μη δημοσιοποιημένες μελέτες σχετικές με την διπολική διαταραχή. Τελικά συμπεριλήφθηκαν 22 μελέτες από τις 1712.

Τι συνιστάται στους Επαγγελματίες Υγείας;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα ω3, το συνένζυμο Q10 και τα το αμινοξύ Ν-ακετυλοκυστεΐνη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της διπολικής διαταραχής, όταν οι ασθενείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φαρμακευτικές θεραπείες. Η χρήση διατροφοφαρμάκων, ειδικά εκείνων που στοχεύουν στην μιτοχονδριακή λειτουργία και στην μείωση της φλεγμονής μπορεί να είναι ωφέλιμη. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να το υποστηρίξουν με σιγουριά.

Για το α-λιποϊκό οξύ, την κιτικολίνη, την κρεατίνη, την ινοσιτόλη, το φυλλικό οξύ και την βιταμίνη D δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση με την μείωση των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής.

Τα ω3 είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η βιταμίνη D ως αντιοξειδωτικό και το συνένζυμο Q10 εμπλέκεται στην μιτοχονδριακή βιογένεση.

Ειδικά σε περιπτώσεις βαριάς διπολικής διαταραχής χρήζει μεγάλης προσοχής. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι κάποια διατροφοφάρμακα επηρεάζουν την λειτουργία των μιτοχονδρίων, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην έκφραση της μανίας.

Για την συνταγογράφηση των διατροφοφαρμάκων είναι απαραίτητη η λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου της παρούσας ψυχολογικής κατάστασης και των εναλλαγών στην διάθεση. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί επίσης κατά πόσον η συμπληρωματική συνταγογράφηση θρεπτικών ουσιών μπορεί να είναι ωφέλιμη: ιδίως στο πλαίσιο τυχόν συννοσηρότητας και πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Health-beneficial nutraceuticals—myth or reality? - Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Definition-of-nutraceuticals-In-a-broad-sense-nutraceuticals-are-health-beneficial_fig2_312181980 [accessed 12 Jul, 2023]

Ashton MM, Kavanagh BE, Marx W, et al. A Systematic Review of Nutraceuticals for the Treatment of Bipolar Disorder. Can J Psychiatry. 2021;66(3):262-273. doi:10.1177/0706743720961734

Ιλιάδα Γιαννάκη
Ιλιάδα Γιαννάκη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος