Επιστημονικά Νέα

Ποια θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την Τριχόπτωση;

04 Μαΐου 2020
9351 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
poia-threptika-systatika-epireazoun-tin-trixoptosi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η τριχόπτωση είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων και μπορούν να συμβάλλουν στην τριχόπτωση όταν η πρόσληψή τους είναι ανεπαρκής. Παρόλο που η συμπληρωματική χορήγηση τους είναι σχετικά οικονομική και εύκολα προσβάσιμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα που αποδεδειγμένα βοηθούν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Σε πρόσφατη μελέτη έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με σκοπό τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των βιταμινών και των μετάλλων και της απώλειας μαλλιών.

 

Αποτελέσματα ανασκόπησης

Ανδρογενής και διάχυτη αλωπεκία

Η ανδρογενενής αλωπεκία (Androgenetic alopecia, AGA) και η διάχυτη αλωπεκία (telogen effluvium, ΤΕ) είναι δύο συνήθεις τύποι τριχόπτωσης. Μελέτες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα των νοσημάτων αυτών. Επιπλέον εάν ένας ασθενής με AGA ή TE έχει χαμηλά επίπεδα σιδήρου, ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε γυναίκες, συνιστάται η αναπλήρωση των αποθηκών μέσω της συμπληρωματικής χορήγησής του. Παράλληλα με τη λήψη σιδήρου, πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C, η οποία συμβάλει στην αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής λήψης ψευδαργύρου, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος, βιοτίνης, βιταμίνης Ε ή βιταμίνης Β12 σε περιπτώσεις ανεπάρκειας. Από την άλλη, μελέτες δείχνουν ότι η υπερπρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να συμβάλλει στην τριχόπτωση. Το αντίστοιχο ισχύει για την υπερπρόσληψη σεληνίου, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την εδραίωση της σχέσης αυτής.

Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia areata, AA) εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θύλακα της τρίχας. Μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ της γυροειδούς αλωπεκίας και των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D. Η βιταμίνη D πρέπει να ληφθεί ως συμπλήρωμα εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά. Ωστόσο, περισσότερες μελέτες απαιτούνται για τον προσδιορισμό της επίδρασης της συμπληρωματικής λήψης σιδήρου και ψευδαργύρου σε ασθενείς με ΑΑ. Σχετικά με τη βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επαρκούν για την εξαγωγή συστάσεων για τη συμπληρωματική λήψη τους, ενώ τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρώματος βιοτίνης για τη θεραπεία της ΑΑ. Τέλος, δεν είναι σαφές εάν το σελήνιο παίζει ρόλο σε αυτή την ασθένεια. Ως εκ τούτου, η συμπληρωματική λήψη του δε συνιστάται.

Λεύκανση μαλλιών

Σχετικά με το γκριζάρισμα/ λεύκανση των μαλλιών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή την πρώιμη ενηλικίωση, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο φαίνεται να εμπλέκονται. Η συμπληρωματική χορήγηση τους όταν βρίσκονται σε ανεπάρκεια μπορούν να βελτιώσουν και να μειώσουν το πρόωρο γκριζάρισμα.

Τι να κρατήσει ο επαγγελματία υγείας;

Συμπερασματικά, δεδομένου του ρόλου των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών στη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών και στη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, μεγάλες διπλά τυφλές ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να προσδιοριστεί η επίδραση της συμπλήρωσης μικροθρεπτικών συστατικών στην τριχοφυΐα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70 DOI: 10.1007/s13555-018-0278-6

Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD

H Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (M.Sc.) στην κλινική διατροφή και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στο αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στην περιοχή της Καλλιθέας.